Foto: TT

Bombman formellt misstänkt för dåd

Uppdaterad
Publicerad

28-åringen som misstänks för bombdåden i New York och New Jersey, har nu formellt delgivits misstanke om användning av massförstörelsevapen, bombning, förstörelse av egendom och användning av en destruktiv anordning.

Ahmad Khan Rahami är sedan tidigare formellt delgiven misstanke om fem mordförsök och vapenbrott i samband med gripandet, som föregicks av skottlossning. Den misstänkte har opererats och tillståndet är kritiskt men stabilt. Även två poliser skadades i skottväxlingen.

Enligt det 13-sidiga åtalet har fem bomber hittats i mannens hemstad Elizabeth, och på sprängladdningen som desarmerades i Chelsea fanns den misstänktes fingeravtryck.

Övervakningskameror visar att han varit på plats i Chelsea och han ska ha köpt ingredienser till bomberna på nätet i somras, uppger åklagarna.

I åtalet nämns en video från en släkting till den misstänkte, som visar hur Rahami tänder ett brandfarligt material i en cylindrisk behållare två dagar före bombningarna.

I en handskriven text som 28-åringen hade med sig vid gripandet kritiserar han den amerikanska regeringen för ”slakt” av muslimska soldater i bland annat Afghanistan, Syrien och Irak. Han ska också ha skrivit att han var orolig för att åka fast innan han hade hunnit genomföra en självmordsattack, enligt åtalet.

Mannens pappa säger att han 2014 varnade FBI om att hans son var en fara och en terrorist. 28-åringen ska då ha tillbringat 3 månader i fängelse men ärendet gick inte till åtal.

Totalt 31 personer skadades i attacken på Manhattan, ett av offren är från Storbritannien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion i New York

Mer i ämnet