Ahmad Khan Rahami skottskadades i samband med att han greps av polisen. Foto: TT

Misstänkt för bombdåd gripen i New Jersey

Uppdaterad
Publicerad

Rahamis fru lämnade USA några dagar innan bombdåden i New York och New Jersey, uppger CNN. Samtidigt uppges Rahimi ha blivit förändrad efter att ha gjort resor till Pakistan

Amerikanska myndigheter samarbetar just nu med pakistanska och förenade arabemiratiska myndigheter för att komma i kontakt med Rahamis fru och fråga henne vad hon visste om dåden, enligt CNN.

”Helt annan person”

Vänner till den person som misstänks ligga bakom de senaste dagarnas bombdåd i New York och New Jersey talar om Rahamis förändrade personlighet efter resor till Pakistan.

Mannen, Ahmed Khan Rahami, kallas enligt New York Times för ”Mad” av sina vänner – en förkortning av sitt förnamn. Han beskrivs som en generös ung man som intresserade sig för bil-racing.

Hans vänner talar om en tydlig förändring hos Rahami på senare år, efter två separata resor till Pakistan med sin familj. När han återvände säger de att han blev djupt religiös. Han bytte ut sina västerländska kläder för mer traditionella afghansk klädsel, och odlade skägg.

”Det är som om han blev en helt annan person. Han blev väldigt seriös och introvert,” säger Flee Jones, en rappare som växte upp med Rahami i New Jersey.

Greps efter skottlossning

Mannen, Ahmad Khan Rahami ska ha påträffats sovande i entreén till en bar i staden Linden, inte långt från hans hem i New Jersey, rapporterar NBC. Polis kallades till platsen, och när en av dem kände igen mannen och beordrade honom visa sina händer, drog han ett vapen och började skjuta.

Två poliser blev träffade, den ena skadades lindrigt och den andra räddades av sin skyddsväst.

Träffad flera gånger

Polisen besvarade elden och ska enligt vittnen ha träffat Ahmad Khan Rahami med flera skott. Enligt CNN opereras mannen, men han ska dock inte vara allvarligt skadad. Senare kommer han att bli grundligt förhörd.

– Bilderna visar hur den misstänkte gärningsmannen förs in i en ambulans, fastspänd på en bår och med handfängsel.  Han är övertäckt med ett vitt täcke, man man kan se att han blöder, säger SVT:s USA-korrespondent som befinner sig på plats i New York.

”Ett terrorbrott”

Vid 19:30 svensk tid framträdde New Yorks borgmästare Bill de Blasio vid polisens presskonfens.

– Som läget ser ut nu har vi all anledning att betrakta detta som en terrorhandling, det råder inget tvivel om det. Eftersom utredningen fortsätter med full kraft uppmanar jag också alla New York-bor att vara fortsatt vaksamma, sade de Blasio, och tog därmed tillbaka tidigare uttalanden om att bomberna inte varit verk av terrorister.

de Blasio berättade också att säkerhetspådraget i New York kommer att vara massivt den närmaste tiden med beväpnad polis, bombhundar och omfattande kontroller.

Huvudmisstänkt för dåden

Den 28-årige Ahmad Khan Rahami identifierades tidigare under dagen som huvudmisstänkt för de sprängdåd som de senaste dagarna skakat såväl New Jersey som New York. Khan Rahami är amerikansk medborgare, men född i Afghanistan, och bosatt i Elizabeth i New Jersey.

Polisen ska ha identifierat honom efter att hans fingeravtryck hittats på en av de sprängladdningar som inte detonerade. Polis ska därefter ha hittat ytterligare information som pekade mot Rahami på de mobiltelefoner som hittades vid sprängladdningarna. Övervakningsbilder har även placerat honom vid de båda bomber som hittades under lördagen på Manhattan.

– Han tycks verkligen inte ha gjort något för att försöka dölja sina spår, uppgav en poliskälla för NBC.

”Inga indikationer på terrorcell”

Enligt uppgifter till Reuters misstänker dock utredarna att fler personer kan ha varit inblandade i sprängdåden i New York och New Jersey. Om förhören med Rahami börjat ännu fick man inte veta vid polisens presskonferens, men det framkom att det just nu inte finns några indikationer på att han varit del  av en terroristcell med fler inblandade.

– Just nu spanar vi inte efter några identifierade misstänkta. Därför uppmanar vi allmänheten till extra vaksamhet.

Obama: ”Ingen koppling till Minnesota”

Ungefär samtidigt som Rahami greps höll USA:s president Barack Obama ett tv-sänt tal. Han sade då att man inte har kunnat hitta något samband mellan lördagens knivdåd, där nio människor skadades i Minnesota, och bombdåden i New York-området, men underströk samtidigt att händelsen i Minnesota utreds som en ”potentiell terrorhandling”, rapporterar Reuters.

Obama uppmanade i sitt tal även amerikanerna att inte ”ge efter för rädslan” och lovade även att ”rättvisa ska skipas” efter attackerna och att utredningen går snabbt framåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion i New York

Mer i ämnet