• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Ahmad Khan Rahami misstänks för bombdådet på Manhattan. Foto: TT

Gripne 28-åringen kallad terrorist 2014

Uppdaterad
Publicerad

Fadern till den 28-åring som i går greps för bombdådet i New York gick redan för två år sedan till polisen och sade att hans son var terrorist, rapporterar New York Times. Samtidigt uppges 28-åringens fru ha gripots i Förenade Arabemiraten.

I en intervju i New York Times berättar Ahmad Khan Rahamis pappa att han 2014 kontaktat FBI och uttryckt sin oro kring sonen som just då förekom i en brottsutredning efter att ha knivhuggit sin bror.

– Jag gick till FBI eftersom min son hade det väldigt jobbigt. De kollade upp honom i nästan två månader sedan sa de att han var ok, att han inte var någon terrorist. Och nu säger de att han är en terrorist, säger han till tidningen.

Tog tillbaka uppgifterna

Informationen skickades sedan vidare till en utredningsgrupp på FBI som gjorde en bedömning av fallet. Fadern förhördes och tog då tillbaka uppgifterna. Anledningen till att fadern gjort anklagelserna från början ska ha varit för att han var arg på sin son och menade att sonen rörde sig bland kriminella gäng och betedde sig som en gangster.

Ahmad Rahami greps under måndagen misstänkt för att ligga bakom helgens bombdåd i New York och New Jersey. Har nu delgivits misstanke om fem mordförsök. Den misstänkte och två poliser skadades under skottväxlingen vid gripandet i Linden, tre mil utanför New York. En polis skadades i handen och den andre i överkroppen, där han bar en skottsäker väst.

När han greps ska polisen ha hittat en anteckningsbok där Rahami uttryckte sympatier för extrema islamistiska åsikter.

Enligt utredningskällor till Fox News har 28-åringens fru gripits i Förenade Arabemiraten. Det framgår inte om hon är direkt misstänkt för inblandning i dåden. Enligt The Los Angeles Times flög hon från USA till Pakistan för några dagar sedan.

”Helt annan person”

Vänner till 28-åringen talar om Rahamis personlighet förändrades efter två resor till Pakistan.

När han återvände blev han djupt religiös. Han bytte ut sina västerländska kläder till mer traditionell afghansk klädsel och odlade skägg.

”Det är som om han blev en helt annan person. Han blev väldigt seriös och introvert,” säger Flee Jones, en rappare som växte upp med Rahami i New Jersey.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion i New York

Mer i ämnet