Brexit-förespråkaren Boris Johnson och premiärminister David Cameron i samspråk. Foto: TT

Boris Johnson – mannen som tippas ta över efter Cameron

Uppdaterad
Publicerad

Adjö, Cameron, Välkommen till... ja vem? Att premiärministern avgår efter sin misslyckade stanna-kampanj anser många britter är oundvikligt. Men oron är stor över vem som ska leda landet i stället – speciellt Boris Johnson är en karismatisk karaktär som delar folket. – Det är som att få en alldeles egen Donald Trump, säger britten Ben Watson.

Cameron väntade inte länge innan han meddelade det som alla hade väntat sig om lämna-sidan skulle vinna folkomröstningen. Bara ett par timmar efter att brexit var ett faktum avgick han. Vid partikongressen i oktober kommer hans efterträdare ta över. Och vem det blir har diskuterats livligt här i London under dagen sedan britterna tagit det historiska beslutet att lämna EU.

En speciell person i åtanke

De flesta har en speciell person i åtanke – Londons före detta konservativa borgmästare Boris Johnson som varit en av lämna-kampanjens främsta förespråkare. Boris som han enbart brukar kallas är en karismatisk och kontroversiell politiker som har rört upp många känslor under sina år i politiken. Med sitt stora flygiga blonda hårsvall och lättsamma attityd sticker han ut bland de konservativa politikerna. Taxichauffören Susie, sammanfattar allt på Londonchaffisarnas självklara och rättframma sätt:

Brittisk EU-omröstning

– Antingen hatar man eller så älskar man Boris. Men han är mänsklig, en riktig karaktär. Han är en galning men samtidigt charmig, säger hon.

Skällde ut taxiförare

Boris Johnson fick bland annat stor uppmärksamhet efter att han skrek åt en taxichaufför att denne skulle ”Dra åt helvete och dö” förra året.

Att David Cameron avgick var väntat, både av väljarna och analytikerna. De flesta som SVT Nyheter talat med anser att Cameron inte hade något annat val än att gå. Bland dem finns Alan Powell som liksom Susie har röstat för att lämna EU. Han berättar att han är nöjd, men han är inte helt förtjust i om valet skulle falla på Boris Johnson som efterträdare.

– Jag har reservationer mot att Boris Johnson tar över. Justitieministern Michael Gove kanske passar bättre tror jag.

Teresa May diskuteras

Ett annat namn som seglat upp i diskussionerna är Teresa May, Camerons inrikesminister. Flera förutspår att hon skulle kunna ta över tillfälligt tills en ny premiärminister är vald. Men vadslagningsfirmorna tippar på Boris Johnson som favorit. En tanke som inte faller alla i smaken.

– Till jul har vi Boris Johnson i ledningen, vilket känns väldigt illa. Då flyttar jag till Skottland, säger Stephen Ellison, som röstade för att stanna i EU.

”Som vår egna Trump”

Ben Watson röstade för att lämna EU och anser att det är bra att Cameron avgår. Men Boris Johnson vill han inte veta av.

– Det är en läskig tanke, som att få vår alldeles egna Donald Trump. Och sedan får USA Trump, hur ska det då gå för världen, undrar han.

Boris kysser Trump

Det är han inte ensam om. I Bristol har streetart-verket där Trump kysser Boris fått stor genomslagskraft och kopior av verket som är starkt kritiskt mot brexit har börjat spridas runt om i London.

– Jag hoppas och ber att vi inte får Boris som premiärminister, säger Lizzie Lees.

Som stannasupporter, är hon besviken på Cameron som hon anser har svikit Storbritannien.

– Den här omröstningen borde aldrig ha skett. Han har lämnat ett varaktigt sår i det politiska landskapet och det kommer aldrig glömmas bort.

En historisk avgång

Att det brittiska EU-utträdet, och Camerons beslut att hålla en folkomröstning i frågan, kommer onekligen att skrivas in historieböckerna som en av de verkligt stora nyhetshändelserna under 2010-talet. Det konstaterar bland annat Katrine Marçal, Londonbo och krönikör på Aftonbladet, i Aktuellt sändning under fredagskvällen.

– Det är ju få nyhetsdagar där premiärministerns avgång bara är den tredje största nyheten. Det kommer ta ett tag att smälta det här, säger hon.

Imponerar inte på krönikören

Mannen som nu pekas ut som hetaste kandidaten till att efterträda David Cameron imponerar dock inte på Aftonbladets krönikör.

Boris Johnson har inte riktigt en statsmannamässig image, han har heller nte tidigare haft den typ av uppdrag som förknippas med en person som är premiärminister i Storbritannien, menar Katrine Marçal.

– Han har varit borgmästare i London, det är inte helt lätt att komma ihåg exakt vad han åstadkommit och han har haft väldigt många andra jobb, säger hon i SVT:s Aktuellt, och tillägger:

– Samtidigt är han känd för att ha jobbat som journalist och då tagit ganska oseriöst på det här med fakta och sanning. Men, han är enormt populär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet