Dzjochar Tsarnajev Foto: TT

Bostonbombarens öde ska avgöras

Uppdaterad
Publicerad

Är Dzjochar Tsarnajev, som misstänks ha tillverkat och utlöst bomberna vid Boston Marathon 2013, en terrorist eller en oskyldig yngling under stark påverkan av sin nu döde bror? Efter veckor av känsloladdade pläderingar ska en jury ta ställning till skuldfrågan.

Tre människor, bland dem en åttaårig pojke, dödades vid de två explosionerna vid tävlingens målgång. Bland de 264 som skadades förlorade många ett eller två ben.

Tsarnajevs försvarsadvokater har medgett att han placerade ut en av de hemgjorda bomberna, exploderande tryckkokare fyllda med metallföremål som spikar och kulor.

Bomber vid Boston Marathon 2013

Skyller på brodern

Men försvaret har hela tiden hävdat att han agerade under inflytande av sin äldre bror Tamerlan, som dödades i en skottväxling med polisen några dagar efter dådet, rapporterar amerikanska medier.

– Om det inte vore för Tamerlan hade det inte hänt, sade försvarsadvokat Judy Clarke i sin slutplädering enligt CNN.

Riskerar avrättning

Hon medgav dock att hennes nu 21-årige klient deltagit i en ”besinningslös gärning”. Hittills har försvaret kallat fyra vittnen och åklagarsidan 92.

Det finns 30 åtalspunkter mot Dzjochar Tsarnajev, varav 17 kan ge dödsstraff. Juryn började på tisdagen ta ställning till skuldfrågan. Om Tsarnajev fälls ska juryn även besluta om han ska avrättas eller tillbringa resten av livet i fängelse.

Attentaten mot Boston Marathon

Två bomber exploderade med tolv sekunders mellanrum vid målgången till Boston Marathon den 15 april 2013.

Tre personer dödades och 264 människor skadades.

En utredning började och filmer från övervakningskameror ledde utredarna till två personer, bröderna Tamerlan Tsarnajev och Dzjochar Tsarnajev som då var 26 respektive 19 år.

Den 19 april utbröt en eldstrid i utkanten av Boston. Den äldre brodern dödades. Stora delar av Boston spärrades av i jakten på den yngre brodern som greps svårt skadad och gömd i en båt på en tomt i Watertown.

Familjen Tsarnajev är av tjetjenskt ursprung och har bott i ryska Dagestan. Bröderna hade också bott flera år i USA. Spår på internet visar att bröderna sökte sina rötter och hade börjat stödja militant separatism.

Dådet har beskrivits som det värsta i USA sedan 11 september-attackerna 2001. Federala åklagare har krävt att Dzjochar Tsarnajev döms till döden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bomber vid Boston Marathon 2013

Mer i ämnet