Brahimi och Ban pratade Syrien

Uppdaterad
Publicerad

FN:s fredssändebud Lakhdar Brahimi och generalsekreterare Ban Ki-Moon hoppas att höstdebatten i FN:s generalförsamling ska förbättra situationen i Syrien.

FN:s fredssändebud Lakhdar Brahimi och världssamfundets generalsekreterare Ban Ki-Moon diskuterade sent på lördagen krisen i Syrien. I ett uttalande efteråt hette det att ”motbjudande nivåer av våld” uppnåtts i landet.

De båda ledarna uttryckte dock förhoppningar om att diskussionerna vid den årliga höstdebatten i FN:s generalförsamling – som inleds på tisdag – ska förbättra den humanitära situationen i landet.

”Regimen faller”

-Med eller utan hjälp utifrån kommer regimen att falla inom månader, inte år, säger överste Ahmed Abdel Wahab, som säger att han för befäl över 850 män inom Fria syriska armén (FSA) till AFP.

Enligt översten är stora delar av Syrien nu under oppositionsstyrkornas kontroll, regimens starka flygvapen är det enda som håller Damaskus flytande.

Wahab var överste i Syriens armé för nio månader sedan. Han säger att hans avhopp motiverades av ”omfattningen av regimens brott, som dödar det egna folket”.

I går meddelade FSA att man flyttat sitt ledarskap från grannlandet Turkiet till de befriade områdena av Syrien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet