Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se brandbomberna över Donetsk och hör om hur de fungerar. ”Restprodukten är flytande järn”. Foto: Twitter/Telegram

Experten: Brandbomber över Donetsk – bränner sig igenom tunnare hustak

Uppdaterad
Publicerad

Flera videoklipp, som fått stor spridning på sociala medier, visar hur himlen över Donetsk lyser upp av regnande ammunition.

Enligt artilleriexperten Rein Pella rör det sig om brandbomber, eller rättare sagt ”termitbomber”,  som brinner med cirka 2 400 grader.

– Det kan bränna sig igenom tunnare hustak eller byggnader, säger han.

SVT har kunnat verifiera och platsbestämma två av videoklippen, båda filmades i centrala Donetsk.

Vi vet dock inte med säkerhet vilka områden som träffades av brandbomberna och kan inte heller slå fast vilka som sköt.

Enligt Rein Pella, lärare på Försvarshögskolan och expert på artilleri, är det troligtvis Ryssland. De har använt brandbomber frekvent sedan krigets början.

– Ukraina har samma vapensystem som skjuter de här raketerna, 122-millimetersartilleri, men däremot har jag inte fått några indikationer på att Ukraina har ammunitionstypen och har skjutit den i strid.

– Med största sannolikhet är det ryska sidan som skjuter just den här gången, säger han.

”False flag”

Donetsk är huvudsakligen under rysk kontroll och det har spekulerats på sociala medier om det kan röra sig om en så kallad ”false flag” operation, att Ryssland försöker få det att se ut som ett ukrainskt anfall. Attacken var förhållandevis liten.

Det kan också vara ett anfall mot fronten nära Donetsk som hamnade lite fel, bedömer Rein Pella.

– Det kan vara så att de antingen är dåliga artillerister, eller så är det ett rent propagandasyfte.

Hade det skett på dagtid hade det varit lättare att avgöra varifrån attacken kom. Då syns rökstrimmor som man kan följa. I mörker är det svårare att avgöra från vilket håll det skjuts.

Effektivare dagtid

En attack med termitbomber när det är mörkt kan även ha ett annat syfte.

De är egentligen mer effektiva att använda dagtid, när gräset är torrt och det blåser mer. Nattetid får det däremot en mer psykologisk karaktär, enligt Rein Pella.

– Man skräms mer. Skjuter man en sådan här attack så syns den på flera mils avstånd, så att alla runtomkring ser ju att de därborta nu blir utsatta för det här hemska vapnet.

Termitbomber

Termitbomber är en slags klusterbrandbomb. Granaterna skjuts från raketartilleri BM-21 Grad.

De exploderar inte i luften utan granaterna ställs in för att öppna sig på en viss höjd över marken. Då släpps små kapslar ut som fattar eld. Varje kapsel har en brinntid på cirka två minuter.

Termitbomber är ett lagligt vapen mot militära mål. Proportionalitetsprincipen från Genévekonventionen gäller dock. Vid en insats mot militära mål måste den militära nyttan vägas mot risken att skada civila.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.