Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett fyrtiotal skogsbränder bröt ut i Grekland under lördagen. Foto: KOSTAS TSIRONIS

Bränderna härjar i Grekland – premiärministerns varning: ”Står inför en farlig sommar”

Uppdaterad
Publicerad

Bränderna som rasar i det mycket varma Grekland har fått myndigheterna att gå ut med varningar för farligt väder. Det brinner både på fastlandet och i övärlden. Grekiska premiärministern varnar för att sommarens bränder kan bli värre än vanligt.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis höll på måndagen en pressträff där han varnade för att landet står inför en farlig sommar. Skogsbränder är vanliga på sommaren i Grekland men i år ser det ut att bli ännu värre enligt premiärministern.

Långvarig torka och ovanligt starka vindar i landet gör att bränderna blir allt fler och intensivare.

I helgen bröt dussintals bränder ut över hela Grekland, inklusive två nära huvudstaden Aten. Åtminstone fyra hus och flera bilar ska ha förstörts fullständigt i branden som drabbade orten Keratéa, drygt tre mil sydost om Aten på söndagen. Invånare i flera distrikt har också uppmanats till att evakuera.

– Det är en sommar som förväntas bli särskild farlig och svåra tider ligger framför oss alla, sa Mitsotakis på måndagen, rapporterar Reuters.

Trappat upp

Landet har trappat upp sina förberedelser i år genom att anställa mer personal samt en ökad utbildning efter förra årets bränder som ledde till att cirka 19 000 personer behövde fly den populära turistön Rhodos. 20 personer dog även till följd av bränder i norra Grekland.

– Vår arsenal må vara starkare, men inget slår att vara förberedd och för att samhället tillsammans hjälps åt vid dessa naturliga faror, sa premiärministern och hyllade landets brandmän.

Enligt forskare ligger klimatförändringar bakom brändernas ökade frekvens och intensitet.

UD: ”Vi bevakar riskerna noga”

Enligt svenska UD bevakar man situationen noga och uppmanar alla svenskar som befinner sig eller planerar att besöka Grekland att hålla sig uppdaterade.

”UD och berörda svenska utlandsmyndigheter, inklusive ambassaden i Aten, bevakar noga risken för extremhetta och skogsbränder i områden som besöks av många svenskar under sommaren. Råden från UD är desamma som inför alla utlandsresor: att noga förbereda sig för sin resa, att läsa på om resmålet och att se till att vara försäkrad.” skriver UD i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.