Lula da Silva. Foto: TT

Brasiliens ex-president Lula da Silva döms till fängelse för korruption

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens förre president Lula da Silva döms till 9,5 års fängelse för korruption. Själv säger han sig vara utsatt för en politiskt motiverad häxjakt – och kommer att överklaga domen.

Ex-presidenten har befunnits skyldig till att ha tagit emot 3,7 miljoner reais (cirka 9,6 miljoner kronor) i mutor från företaget OAS SA.

LÄS MER: Lula förhörd i korruptionshärva

Enligt åklagarna motsvarar summan företagets renovering av Lula da Silvas strandlägenhet. I utbyte har företaget fått hjälp av ex-presidenten att ro hem kontrakt med statliga oljebolaget Petroleo Brasileiro, skriver Reuters.

Fem åtal mot ex-presidenten

Det här var den första domen i totalt fem korruptionsåtal mot Lula da Silva. Ex-presidenten, som tillhör Arbetarpartiet, har tidigare hävdat att anklagelserna bottnar i en politiskt motiverad häxjakt från domarens sida och hans advokater har sagt att de kommer att överklaga en fällande dom. Lula da Silva kommer inte att frihetsberövas i väntan på överklagan.

Lula da Silvas advokater har ännu inte kommenterat domen, men Arbetarpartiets ledare senator Gleisi Hoffmann hävdar att domen är ett sätt att stoppa da Silva från att ställa upp i presidentvalet nästa år.

Flera korruptionsutredningar

Brasilien har skakats av en rad korruptionsutredningar i över tre år. Flera högt uppsatta personer inom regeringen och affärslivet har befunnits vara inblandade.

Lula da Silva var Brasiliens president mellan 2003 och 2011. Han var mäkta populär bland väljarna när han lämnade posten.

LÄS MER: Lula slår tillbaka mot anklagelser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.