Förödelsen efter skörd av sojabönor i Amazonas. Foto: Alberto Cesar/AP

Oro för regnskogens framtid efter valet i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Exploatering av Amazonas och hot om att lämna Parisavtalet. Brasiliens nye president Jair Bolsonaro väcker med sin retorik oro bland miljöorganisationer i världen.
– Hugger man ned skog så skyndar man på utvecklingen mot en klimatkatastrof, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Politiker i Brasilien har i många år arbetat för att minska avverkningen av världens största regnskog, Amazonas. Landet har även länge setts som viktiga i kampen mot höjd medeltemperatur i världen, och har haft en central roll i FN sedan den första klimatkonferensen i Rio de Janeiro år 1992.

Landet anses ha en nyckelroll i klimatfrågan – då en stor del av Amazonas ligger där. Miljöorganisationer och klimat- och miljöforskare har därför varnat för att hela ekosystemet i Amazonas riskerar att rubbas om Brasilien väljer att avverka skogen.

– Vi är jätteoroliga. Det kan komma att påverka miljön i hela världen, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Hotar lämna Parisavtalet

Den nye presidenten, Jair Bolsonaro, hotade innan valet med att han kan komma att lämna FN och Parisavtalet. Han har även sagt att han vill lätta på miljörestriktionerna och är tveksam till hur stort klimathotet egentligen är.

– Bolsonaro säger även att han tycker det är okej att hugga ner Amazonas, vilket är oroväckande, säger Karin Lexén.

Amazonas har en central betydelse för det globala klimatet eftersom denbinder koldioxid och dessutom frigörs kraftiga mängder växthusgaser när skogen avverkas.

– Hugger man ned skog där så skyndar man på en utveckling mot en klimatkatastrof. Man tar då ett stort steg åt fel håll. Regnskogen har en stor roll i klimatförändringsarbetet, säger hon.

Viktigt att ge klimatstöd

Karin Lexén hoppas nu att Bolsonaros miljöbesked inte är mer än tomma ord. Dock är Lexén inte särskilt optimistisk och jämför Brasiliens nye president med USA:s president Donald Trump.

– Många trodde att Trump kanske sade mer än han menade, men vi har ju sett att det inte blivit så. USA har ju lämnat bland annat Parisavtalet sedan Trump blev president, säger hon.

– Jag tror tyvärr att politiken i Brasilien kommer att styras åt samma håll. Så det är därför viktigt att se till att ge stöd åt landets miljöorganisationer och se till att klimatförhandlingarna i världen fortsätter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet