Breivik avbröts av domaren

Uppdaterad
Publicerad

Efter rättegången kommenterade Anders Behring Breivik domstolens beslut. Därefter meddelade åklagarna att de inte överklagar domen.

Som tidigare förklarade Breivik att han inte erkänner rätten eftersom han anser att den har fått mandat av politiska partier som ”stödjer multikulturalismen”.

–Domen är i mina ögon är illegitim. Samtidigt kan jag inte överklaga domen för en överklagan skulle legitimera rätten, sade han och fortsatte:

Rättegången mot Breivik

–Jag vill be alla militanta nationalister i Norge och Europa om ursäkt för att jag inte...

Domaren avbröt

Då blev han bryskt avbruten av domare Wenche Elizabeth Arntzen som påpekade att det är rätten han ska tala till, ingen annan. Efter att mikrofonen stängts av fortsatte Breivik med att säga något som flera i salen uppfattade som:

–...kunde avrätta fler.

Breiviks advokat, Geir Lippestad, sade dock efteråt att han iinte kunde höra  vad Breivik försökte säga till ”militanta nationalister i Norge och Europa”.

Domare Arntzen fortsatte med attfråga om Breivik ville ha betänketid innan han fortsatte sitt tal.

–Jag vill inte ha betänketid, svarade han.

På frågan om han ville överklaga domen förklarade Breivik, efter att ha överlagt med advokat Geir Lippestad en kort stund:

–Jag kommer inte att överklaga.

Därmed avslutades rättegången för dagen.

Åklagarna överklagar inte

Redan på förhand har Anders Behring Breivik gjort klart att han inte tänker överklaga en fängelsedom. Det beslutet bekräftade försvarare Lippestad vid lunchtid när påföljden efter massmordet och terrordådet offentliggjordes.

Under fredagen kom motstridiga uppgifter om huruvida åklagarna skulle överklaga domen eller inte. Men under presskonferensen efter rättegången läste Svein Holden upp pressmeddelande med beskedet att Riksåklagaren inte överklagar.

–Domen är grundlig och beskriver händelseförloppet på ett mycket bra sätt, anser Riksåklagaren.

Som Breivik ville ha det

Även om åklagarsidan yrkat på psykiatrisk tvångsvård sade åklagare Inga Bejer Engh efteråt:

–Vi gjorde så gott vi kunde och står fast vid den bedömning vi gjorde, men rätten gör en annan bedömning.

Åklagarna fick frågor om att domen blev precis den som Breivik ville ha.

–Det tror jag inte har spelat roll för domarna, sade Bejer Engh.

Åklagare Holden bedömer att det ändå kommer att ta två veckor innan domen vinner laga kraft eftersom Breivik inte gav ett rakt svar till domare Arntzen om han önskade betänketid eller inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Breivik

Mer i ämnet