Meddelandet och den lilla kapseln som det förvarades i tros ha tappats av en brevduva 1910 eller 1916. Foto: TT

Brevduvas 100 år gamla meddelande hittat i Frankrike: ”Extremt sällsynt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett promenerande par i östra Frankrike fann en liten kapsel innehållandes vad som tycks vara ett över 100 år gammalt brev. Fyndet tros vara ett meddelande från en soldat under första världskriget och beskrivs som ”extremt sällsynt.”

Upptäckten gjordes på ett fält i Ingersheim i östra Frankrike, skriver the Guardian med flera.

Brevet, som författats av en tysk infanterisoldat posterad vid Ingersheim och avsett för dennes befäl, innehåller detaljer om olika miltära manövrar och lägesuppdateringar  – troligen kopplade till första världskriget, som rasade mellan åren 1914 till 1918.

På den tiden var Ingersheim en del av Tyskland.

Tappades av en brevduva

Kapseln tros ha tappats av en brevduva 1916.  Men då dateringen har blivit något svår att tyda kan detta även ha skett så tidigt som 1910.

Paret lämnade in sitt fynd till det närliggande Linge-museet i Orbey, där det nu kommer att bli en del av den permanenta utställningen om första världskriget.

Kuratorn Dominique Jardy vid museet beskriver fyndet som ”extremt sällsynt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.