Howard Browes och Jason Clixby äger ett kafé i Holyhead och oroar sig för mindre trafik och sämre lönsamhet efter brexit. Foto: AFP/Paul Ellis

Brexit skapar oro i hamnstaden Holyhead – men även nya möjligheter

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals lastbilar med varor passerar smidigt varje dag den lilla hamnstaden Holyhead i Wales. Färjetrafiken flyter friktionsfritt utan köer och tullar över till Dublin på Irland. Den snabba förbindelsen mellan den europeiska kontinenten och Irland hotas nu av brexit. Men det brittiska uttträdet ur EU kan också öppna nya möjligheter för Holyhead.

Holyhead domineras av den tunga långtradartrafiken som flyter i en strid ström genom den lilla staden med 12 000 invånare. Efter Dover är Holyhead Storbritanniens livligaste hamnstad med en stor roll-on-roll-off-terminal.

Färjorna går i skytteltrafik över Irländska sjön och fraktar varor till och från Irland på dryga tre timmar.

Brexit
Från hamnstaden Holyhead i Wales går en stor del av godstrafiken från EU och Storbritannien till Dublin på Irland utan tull- och gränskontroller. Foto: AFP/Paul Ellis

Med den tullfria handeln blir länken mellan länderna snabb och smidig. När Storbritannien lämnar EU befarar många att gränskontroller och tullhantering skapar långa köer. Avstånden växer om man tvingas välja andra rutter. Cherbourg, Rotterdam och Zeebrugge kan bli mer intressanta för godstrafiken i framtiden.

Alternativ rutt

Ett alternativ är färjelinjen mellan Liverpool och Belfast på Nordirland, en sträcka som tar åtta timmar sjövägen. Om godset ska vidare till Dublin adderas 17 mil bilväg till logistiken. Och i en ny gräns som än så länge är öppen.

Färjetrafiken från Holyhead är viktig för handeln mellan Irland och resten av EU. Alternativet mellan Liverpool och Belfast tar åtta timmar med båt. Foto: SVT Design

– Självklart är vi alla oroliga för den nya gränsen, säger Howard Browes som äger ett kafé och ett hotell i hamnen.

En annan restaurangägare, Nicholas Whatmore, ser brexit som en chans.

Nya möjligheter?

– En gräns mot Irland öppnar för skattefri handel på färjorna. Holyhead kan i stället bli en fantastisk destination för folk som vill festa och dricka på resan, en ”booze-cruise” säger Nicholas Whatmore, enligt AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet