Demonstranter för och emot brexit möttes på torsdagen utanför brittiska parlamentet. Foto: TT/Reuters

Brexit – vad händer egentligen nu?

Uppdaterad
Publicerad

Med mindre än två månader kvar kan Storbritanniens planerade utträde ur EU på nytt skjutas upp. Konservative premiärministern Boris Johnson har lidit flera politiska bakslag, men vad händer egentligen härnäst?

Här är några möjliga utfall.

Storbritannien ska enligt plan lämna EU den 31 oktober med eller utan avtal. Boris Johnson har dödförklarat det avtal hans föregångare förhandlade fram och säger sig vilja ha ett nytt, men de brittiska kraven får kalla handen av EU.

Efter de senaste dagarnas politiska drama så finns nu några saker som kan eller kommer hända härnäst, enligt brittiska BBC som ritar upp kartan ungefär såhär:

1. Parlamentet försöker stoppa avtalslöst brexit

Parlamentet har flera gånger röstat emot ett avtalslöst brexit, men just nu försöker några ledamöter hindra det genom lag. På onsdagen röstade underhuset ja till lagförslaget som om EU godkänner det innebär att utträdet sker den 31 januari.

Det måste godkännas av överhuset och sedan drottningen. Men ska förslaget bli godkänt så är det ont om tid – Johnson har genom ett separat beslut sett till att parlamentet tillfälligt stängs av den 9 september.

2. Möjlig misstroendeomröstning

Om försöken att genom lagstiftning stoppa ett brexit utan avtal misslyckas återstår för Johnsons kritiker möjligheten till en misstroendeomröstning. Labour-ledaren Jeremy Corbyn har tidigare sagt att han avser göra det.

Då måste antingen en ny Johnson-regering eller en med någon annan som premiärminister vinna en förtroendeomröstning för att inte utlysa nyval.

3. Storbritannien kan hålla nyval

Boris Johnson försöker just nu få till nyval den 15 oktober, alltså drygt två veckor innan brittiska EU-utträdet. För att få igenom det behöver han två tredjedelars stöd i parlamentet, vilket han har misslyckats med att få.

En annan möjlighet är att lagstifta om ett nytt allmänt val, vilket bara skulle kräva en enkel majoritet.

4. Ett avtal nås innan 31 oktober

Regering vill helst lämna EU med ett avtal, men Johnson har dödförklarat det som föregångaren Theresa May förhandlade fram med EU. Brittiska regeringen hoppas nu få fram ett nytt avtal men kraven man ställer har avfärdats från EU-sidan.

5. Ett inställt brexit

Den juridiska möjligheten att ställa in det brittiska EU-utträdet finns, men det är inget Johnsons regering är intresserad av så det hade krävt stora skiften i den brittiska politiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.