Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid debatten i underhuset, som formellt inledde sitt arbetsår på torsdagen. Foto: Jessica Taylor/UK Parliament/AP/TT

Brexitlagarna har röstats igenom

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagseftermiddagen röstade brittiska parlamentet igenom de lagar som behövs för att verkställa brexit. Boris Johnson och hans Tories vann med en 124 röster stor majoritet och har nu tagit Storbritannien ett steg närmre ett utträde ur EU den 31 januari.

Ja-sägarna vann omröstningen med 358 röster mot 234 för nej-sidan. Stort jubel bröt ut bland de konservativa när resultatet lästes upp, och en parlamentsledamot ropade ”back of the net!”.

”Bryta dödläget”

När debatten startade på fredagsmorgonen manade premiärminister Boris Johnson alla att göra sig av med sina ”lämna”- och ”stanna”-etiketter och istället göra vad som är bäst för hela landet.

Brexit

– Vi står enade som ett nytt parlament för att bryta dödläget och äntligen få brexit gjort, sade Johnson då, skriver The Guardian.

Labour planerade rösta nej

Labourledaren Jeremy Corbyn bekräftade att hans parti tänkte rösta nej, men vissa parlamentsledamöter från Labourpartiet valde att gå emot detta och stötta förslaget.

Nu tar parlamentet julledigt och tillträder igen i januari för att slutföra processen. Lagförslaget ska nu passera det brittiska överhuset för att sedan klubbas igenom som lag i god tid före den 29 januari då EU-parlamentet ska godkänna brexit-dealen från oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet