Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför går fem nya länder med i Brics just nu? Mellanösternexperten Rouzbeh Parsi svarar på vad de har att vinna på att Brics växer. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Brics utmanar väst om makten: ”Det kommer att ta tid”

Publicerad

Den ekonomiska samarbetsorganisationen Brics växer. Med fem nya medlemsländer har man nu fördubblats i storlek. Men det lär dröja innan Brics får den makt man eftersträvar, menar Mellanösternexperten Rouzbeh Parsi.

Brics, som ursprungligen bestått av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika har fått fem nya medlemmar i form av Iran, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Egypten och Etiopien.

Målet med samarbetsorganisationen, som bildades 2009, är att bryta västs finansiella dominans, bland annat genom en egen handelsvaluta som ska konkurrera med den amerikanska dollarn. Men det finns en oro för att Brics även ska få politisk makt.

– Brics har en ambition att utmana USA främst på det ekonomiska området och det är först när man har lyckats med det som man kan få politisk makt, säger Rouzbeh Parsi, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet i Morgonstudion.

Splittring mellan medlemmarna

Han tror att det kommer att ta tid innan organisationen får något verkligt inflytande.

– Att hamna där kommer att ta åtminstone två, tre årtionden, säger Rouzbeh Parsi.

Ett problem är att Bricsländerna är splittrade i flera frågor, bland annat kriget i Gaza. Indien ställer sig neutralt medan Iran är på Hamas sida. Samma splittring gäller Rysslands invasion av Ukraina.

– Ju fler länder man blir, desto fler viljor måste samsas. Skulle man lyckas få fram en egen handelsvaluta, blir man i bästa fall ett komplement till existerande system, säger Rouzbeh Parsi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.