Storbritanniens regering godkänner förslaget till utträdesavtal som förhandlats fram med EU, säger premiärminister Theresa May. Foto: Ben Stansall/AFP

Brexit-utkastet godkänt av Storbritanniens regering

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens regering godkänner förslaget till utträdesavtal som förhandlats fram med EU, säger premiärminister Theresa May.

– Det är det bästa avtal vi kunde förhandla fram.

Den brittiska regeringen har under onsdagseftermiddagen haft ett extrainsatt möte för att diskutera det utkast till avtal för EU-utträde som presenterades på tisdagen.

Efter nästan fem timmars regeringsmöte i London meddelade Theresa May att regeringen godkänner förslaget till utträdesavtal.

Brexit

– Jag tror med både hjärta och huvud att det här är det bästa beslutet för hela Storbritannien, säger premiärminister Theresa May.

Innehållet oklart

Det är ännu inte helt klar vad avtalet innehåller, men enligt uppgifter till det irländska tv-bolaget RTE på tisdagen innebär det bland annat en tillfällig tulluppgörelse som omfattar hela Storbritannien. Detta för att garantera att det inte införs någon hård gräns mellan Irland och Nordirland.

SVT:s reporter Christoffer Wendick menar att en sådan uppgörelse varken går att se som en ”hård” eller ”mjuk” Brexit.

– Det tillfredsställer varken de som vill stanna eller de som vill lämna, säger han. 

Enligt BBC ska innehållet i utträdesavtalet offentliggöras under onsdagskvällen.

”Värsta avtalet någonsin”

Den tidigare ledaren för EU-kritiska partiet Ukip, Nigel Farage, uppmanar i ett inlägg på Twitter alla ”sanna” brexit-anhängare i regeringen att avgå.

– Det här är det värsta avtalet någonsin, skriver han.

Löfven: ”Mycket glädjande”

I en skriftlig kommentar till TT säger statsminister Stefan Löfven (S) att det är mycket glädjande att regeringen i London nu har godkänt utkastet.

”Vi är inte framme än, men dagens besked från London är ett viktigt steg på vägen mot en ordnad Brexit.”, skriver han.

Även EU-ländernas ambassadörer i Bryssel har haft ett extra brexitmöte på onsdagen. Detta eftersom alla medlemsländers regeringar och EU-parlamentet också måste godkänna avtalet.

Finns inget färdigt avtal innan den 29 mars nästa år lämnar Storbritannien EU utan uppgörelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet