Brittiska parlamentariker om utträdet

Publicerad

Från och med lördag så är Storbritannien inte längre medlem i EU, och i och med det är också arbetet över för de brittiska Europaparlamentarikerna. En verklighet som kommer att firas av en del, och sörjas av andra. SVT Nyheter träffade två av dem under förberedelsena för att åka hem.

För Brexitpartiets Henrik Overgaard Nielsen är fredagens utträde välkommet, och något som kommer att firas.

– Jag har arbetat mot EU i över fyrtio år så att Storbritannien nu lämnar är riktigt härligt, vi var många som trodde att vi aldrig skulle få se det, säger Henrik Overggard Nielsen.

Brexit

För Liberaldemokraten Martin Horwood är fredagen snarare en stor besvikelse, han ställde upp i valet i maj förra året med förhoppnignar om att Brexit skulle kunna stoppas.

– Jag ansåg att vi var på väg mot något som skulle innebära förskräckliga konsekvenser för vårt land, och jag tänkte inte ge upp utan att ha kämpat för att stoppa det, säger Martin Horwood.

Europaparlamentet efter Brexit

När Storbritannien lämnar EU lämnar också de 73 brittiska Europaparlamentarikerna sina platser. 27 av platserna kommer att omfördelas bland övriga medlemsländer, där bland annat Sverige får ytterligare en, medan 46 kommer att vikas åt eventuella framtida nya medlemsländer.  Det innebär att parlamentet efter Brexit kommer att krympa från dagens 751 parlamentariker till 705.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet