Brittiska parlamentet röstade nej till avtalslös brexit

Uppdaterad
Publicerad

Med knapp marginal röstade det brittiska parlamentet mot en avtalslös brexit på onsdagskvällen. En ny omröstning väntas i morgon torsdag, vilket handlar om hurvida datumet för utträdet, som är satt till den 29 mars, ska skjutas fram. May begär nu även ännu en omröstning kring sitt avtal som röstades ner för bara en dag sedan.

Lämna absolut inte EU utan avtal, lyder budskapet från Storbritanniens parlament i London.

Efter att även Malthouse-planen röstades ner, skedde ytterligare en omröstning av huvudförslaget som återigen slog fast att parlamentet inte ville genomföra en avtalslös brexit. Denna gång hamnade rösterna på 321 mot 278.  Malthouse planen gick ut på att skippa det nuvarande utträdelseavtalet, lämna EU precis före EU-valet, men sedan leva i ett sorts övergångsläge i max 2,5 år under tiden som en framtida relation diskuteras med EU.

Från EU-kommissionens håll hördes dock snabbt kritik efter omröstningen:

”Det räcker inte att rösta emot ett utträde utan avtal: Ni måste ha ett avtal”, lät EU-kommissionens budskap enligt Reuters.

Ny röst i morgon

Nu väntas ännu en omröstning redan på torsdag, om huruvida ledamöterna vill att Storbritannien ska be EU om förlängd förhandlingstid.

Premiärminister Theresa May varnade efter omröstningen att en lång förlängning kan innebära att Storbritannien måste delta i EU-valet i maj. 

– Nu måste underhuset stå upp för konsekvenserna av sitt beslut, sade May efter onsdagskvällens omröstning.

Hur övriga EU-länder kommer att ställa sig till en förlängning är heller inte givet. Få är intresserade av att dra ut på den nuvarande trätan i det brittiska parlamentet om det inte finns en klar plan för vad som ska göras. En väldigt kort eller väldigt lång förlängning är snarare vad rest-EU väntas föredra.

May uttryckte även hon, i linje med EU-kommissionens efterföljande kommentar, att en förlängd förhandlingsperiod med EU troligtvis bara är möjligt om det faktiskt finns ett avtal, det vill säga att parlamentet godkänner det som förhandlats fram mellan regeringen och EU.

Ny röst nästa vecka?

Formellt föreslår därför regeringen en ny omröstning om det så kritiserade utträdelseavtalet senast till nästa onsdag, den 20 mars.

I förslaget till omröstning på torsdagen heter det att om ett utträdelseavtal vid det läget har accepterats kommer regeringen att be EU om en förlängning till den 30 juni för att hinna genomföra all lagstiftning.

Om inte ett avtal godkänts före den 20 mars konstaterar man annars att EU:s övriga stats- och regeringschefer vid sitt nästa toppmöte (den 21–22 mars) väntas kräva en ”tydlig avsikt” med en förlängning och att en förlängning längre än till den 30 juni innebär att Storbritannien måste arrangera ett EU-val i maj.

Brexit utan avtal fortfarande inte uteslutet

Kvällens omröstning är politisk, men inte juridiskt bindande. En avtalslös brexit kan fortfarande ske om inte EU och Storbritannien kommer överens om ett avtal.

Avhopp bland ministrar

Arbetsmarknads- och pensionsminister Sarah Newton ska strax efter omröstningen ha avgått som en följd av kvällens turer, rapporterar Reuters med hänvisning till en av Newtons parlamentskollegor.

En talesperson för premiärministern sa även att de ministrar som röstat emot regeringens instruktioner under omröstningen förväntades lämna sina poster. Fyra ministrar, däribland justitieministern David Gauke, avstod från att rösta. Huruvida även dessa förväntas avgå är oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.