Demonstranter i Turkiets huvudstad Istanbul försöker skydda sig från vatten, när polisen använde vattenkanoner för att skingra demonstranterna. Foto: TT

Tårgas mot demonstranter i Turkiet – bröstprotest mot Le Pen

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationer, protester, brandtal – arbetarrörelsens dag firades på olika sätt i världen.

I Turkiet omringade 10.000 poliser Taksimtorget i Istanbul för att hindra en demonstration och när Nationella frontens partiledare Marine le Pen höll tal i Paris slog en grupp Femen-aktivister till med en bröstprotest.

Polisen hade stängt av delar av Istanbuls centrum. Inga fordon fick köra fram till torget och kollektivtrafiken begränsades. Färjetrafiken på Bosporen mellan den asiatiska och den europeiska delen stoppades.

Från den närliggande stadsdelen Besiktas försökte demonstranter ändå ta sig fram men möttes av vattenkanoner och tårgas.

1 maj 2015

Taksim-torget är en symbolisk plats efter sammandrabbningar på första maj 1977, då dussintals människor dödades där.

– Vi vill helt enkelt gå dit för att högtidlighålla den här dagen. Vi kan inte göra det på något annat sätt, det är för symboliskt för oss, säger Umar Karatepe, ledare för fackförbundet Disk, till AFP.

Varoufakis på marsch

I det ekonomiskt hårt pressade grannlandet Greklands huvudstad marscherade uppskattningsvis 13 000 människor i tre olika demonstrationståg. I mängden syntes den i eurogruppen utfryste finansministern Yanis Varoufakis i den Syriza-ledda vänsterregeringen.

Protest mot Le Pen

Mellan 3.500 och 3.800 sympatisörer hade samlats när det franska högerextrema partiet Nationella fronten höll en manifestation till Jeanne d'Arcs minne på Place de l'Opéra i Paris, rapporterar flera franska medier. Jeanne d'Arc används ofta som symbol för politiska krafter långt ute på högerkanten.

”Granat av islamism”

Med budskap som ”Le Pen Top Fascist” och ”Heil Le Pen” skrivet på bara bröst ropade aktivister ramsor under Marine Le Pens tal. Från en balkong hade de hängt fanor, som för tankarna till nazitysklands svastika, med partiets symbol.

Men aktionen varade bara några minuter innan Nationella frontens egen säkerhetspersonal ingrep och kvinnorna omhändertogs därefter av polis. Le Pen kunde återuppta sitt tal som till stor del handlade om invandringen som Nationella fronten uppfattar som ”ett hot från granat av islamism”.

Kritiserat sin far

Marine Le Pen tog över ledarskapet 2011 har på senare tid försökt göra upp med antisemitiska och främlingsfientliga strömningar i partiet och kritiserat sin far, Nationella frontens förre partiledare Jean-Marie Le Pen, och hans uttalande att nazisternas gaskamrar var ”en detalj i historien”.

Flera medlemmar som har uttalat sig rasistiskt har Marine Le Pen därför uteslutit ur partiet. Allt för att förbereda presidentvalet. Utsikterna för Marine Le Pen att bli president 2017 är bättre än när hon ställde upp 2012, då hon fick nära 18 procent av rösterna.

Tusentals protesterade i Seoul

I Sydkoreas huvudstad Seoul samlades tusentals människor för tredje veckan i rad för att protestera mot regeringens arbetsmarknadspolitik och hantering av färjekatastrofen förra året som krävde över 300 liv.

Över 10.000 människor marscherade i Filippinernas huvudstad Manila i protest mot låga löner och osäkra arbetsvillkor.

Kubas ledare Raúl Castro firade i sällskap med Venezuelas president Nicolás Maduro och tusentals andra på Revolutionstorget i Havanna.

Muminpappan ger tröst

I Norden slapp Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt till skillnad från i fjol bli utbuad när hon mötte anhängare i Faelledparken i Köpenhamn hördes i stället taktfast: ”Helle, Helle, Helle”.

I Oslo tvingades polisen spärra av Stortorget och omdirigera första maj-tåget sedan en man tagit sig upp på Glasmagasinets tak. Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Störe manade i sitt tal till solidaritet med båtflyktingarna på Medelhavet.

De finländska vänsterledarna Antti Rinne (SDP) och Pekka Arhinmäki (VF) ägnade sig åt självrannsakan efter bakslag i riksdagsvalet.

Rinne avslutade med att hoppfullt citera Muminpappan:

”Meningen med stormen är antagligen att man ska få en soluppgång efteråt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

1 maj 2015

Mer i ämnet