• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Mats Knutson: Inga skarpa åtgärder från Löfven

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Socialdemokraternas förstamajfirande ägde rum i skuggan av dystra opinionsmätningar. Minskat förtroende i viktiga politiska sakfrågor och fortsatt nedgång i opinionen dämpade humöret trots att detta är första gången sedan 2006 som Socialdemokraterna firar förstamaj i regeringsställning.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Statsminister Stefan Löfven höll ett ideologiskt tal där han både angrep de borgerliga partierna, och talade om satsningar på skolan och att Sverige ska nå EU:s lägsta arbetslöshet. Några nya skarpa åtgärder för att minska arbetslösheten presenterades dock inte. Däremot meddelade statsministern att en nationell samordnare ska utses för att leda arbetet med att söka upp ungdomar som varken jobbar eller studerar. Men vad som ska hända sedan fick vi alltså inte veta, vilker försvagar tyngden i det politiska utspelet.

Väl prövad metod

Tekniken att utnämna nationella samordnare är väl prövad som politisk metod för att skapa intryck av att något sker, utan att man behöva satsa pengar på åtgärder som kostar statskassan mycket pengar. Den förra alliansregeringen utnämnde en rad nationella samordnade på olika områden med blandade resultatet. Nu försöker sig Stefan Löfven på samma metod.

1 maj 2015

Budgeten röstades ner

De stora jobbsatsningar som Stefan Löfven lanserade i valrörelsen förra året har hittills grusats av den bistra verkligheten. En svag parlamentarisk regering fick se sin budget nedröstad i riksdagen i höstas och politiken har dämed hamnat i ett vänteläge. Vårbudgeten innehåller förvisso en del nya förslag, men med ett begränsat budgetutrymme har det bara blivit mindre satsningar för att skapa nya jobb och få ner arbetslösheten. Ändå är det jobbfrågan som blir Stefan Löfvens ödesfråga. Det är den han kommer att mätas mot i valrörelsen 2018 eller tidigare, om det blir nyval.

”Politisk återvinning”

Finansminister Magdalena Andersson ägnade sig åt vad som kan betecknas som politisk återvinning när hon förstamajtalade i Sundbyberg utanför Stockholm. Hon meddelade att regeringen nu ska utreda en bankskatt. Det är säkert ett populärt förslag bland många väljare, men Socialdemokraterna presenterade ett sådant förslag redan i valrörelsen förra året. Det har dock visat sig svårt att genomföra och nu gör alltså regeringen ett nytt försök.

V byter inriktning

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt talade i Uppsala och markerade med talet att hans parti nu byter inriktning. Inför valet 2014 lades all politisk kraft på att försöka stoppa vinster i privata välfärdsföretag. Redan innan valet ifrågasatte många vänsterpartister om det var klokt att lägga alla ägg i samma korg, men partiledningen framhärdade.

Arbetsrätten och osäkra jobb viktigast

När valframgången uteblev har strategin omvärderats och i dagens förstamajtal talade Sjöstedt ingenting om vinster i välfärden. I stället var huvudbudskapet arbetsrätten och osäkra jobb, både timanställningar och bemanningsföretag. Det är tydligt att det här blir partiets huvudinriktning framöver, men om det är en mer valvinnande väg än kritiken mot privata välfärdsföretag återstår att se.

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

1 maj 2015

Mer i ämnet