Ebba Bush Thor håller tal i Uppsala. Foto: TT

Busch Thors kritik mot FP: ”Liberaler som hamnat snett”

Uppdaterad
Publicerad

I sitt första offentliga tal som KD-ledare kritiserade Ebba Busch Thor FP.

Folkpartister är ”liberaler som hamnat snett”, anser Busch Thor, som vill ha ett utökat vårdnadsbidrag.

​I Uppsala talade KD:s nyvalda partiledare Ebba Busch Thor på partiets traditionella ”familjedag”. Utrustad med en opinionsundersökning om föräldraförsäkringen, som partiet beställt, som visar att en majoritet av befolkningen – 76 procent – vill att föräldrarna själva ska bestämma över fördelningen av föräldraförsäkringen, angrep hon både sina politiska motståndare på vänsterkanten och allianskamraterna i Folkpartiet för att ytterligare vilja kvotera föräldraförsäkringen.

– Det märkliga är att även liberaler ivrigt hejar på i detta regeringsalternativ att begränsa familjens självbestämmande, sade Busch Thor och anspelade på att Folkpartiet sagt ja till att stödja det förslag som väntas från regeringen att om införa en tredje pappamånad.

1 maj 2015

Vill inte ha kvotering

Kristdemokraterna vill inte ha någon kvotering alls.

Hur ska ni kunna komma överens om en gemensam familjepolitik i alliansen?

– Vi har regerat med FP i åtta år och kunnat komma överens och jag tror vi kan göra det i en ny regering också.

Det innebär alltså att KD kommer att få acceptera en tredje pappamånad?

– Det handlar om att vi förhoppningsvis får stöd för det som det finns stöd för i folkopinionen, nämligen att politiker inte lägga sig i föräldraförsäkringen.

Busch Thor var också mycket kritisk till regeringens planer på att ta bort möjligheten till skatteavdrag för gåvor till välgörenhetsorganisationer.

– Fler människor som fryser har fått värme, fler barn som gråter har fått tröst. Låt oss värna dem som gåvorna har gjort nytta för, sade Ebba Busch Thor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

1 maj 2015

Mer i ämnet