The Dorchester i London är ett av de Bruneiägda hotellen. Foto: TT/AFP

Bruneiägda lyxhotell släcker sociala medier-konton efter Clooneys kampanj

Uppdaterad
Publicerad

Flera välkända hotell har stängt ned sina konton på sociala medier efter att kändisar uppmanat till bojkott. Hotellen ägs av en investeringsfond i Brunei, landet som i veckan infört sharialagar.

De nya religiösa lagarna innebär bland annat att homosexuella och personer som haft utomäktenskapligt sex kan straffas med piskning eller med att stenas till döds, vilket har lett till protester och upprördhet runtom i världen. FN har fördömt lagarna och Sveriges utrikesminister Margot Wallström skrev i ett mejl till SVT Nyheter att hon var ”bestört” och uppmanade Brunei att dra tillbaka beslutet.

Kändisar ger sig in i debatten

Även flera kändisar har gett sig in i debatten och uppmanat till att sätta ekonomisk press på Brunei. Genom en investeringsfond som kontrolleras av statschefen, sultanen Hassanal Bolkiah, äger Brunei nio välkända lyxhotell i USA, Storbritannien, Frankrike och Italien. Filmstjärnan George Clooney förordade förra veckan en bojkott av hotellen i en debattartikel på sajten Deadline Hollywood.

”Ska vi verkligen stödja att oskyldiga medborgare mördas? Jag har lärt mig att man inte kan komma åt mördarregimer. Men man kan komma åt de banker och finansiärer och institutioner som gör affärer med dem och väljer att titta bort”, skrev Clooney.

Andra kända personer har stämt in på sociala medier, bland dem komikern och programledaren Ellen DeGeneres, artisten Elton John och tennislegendaren Billie Jean King. Det har lett till en strid ström av negativa kommentarer och kritik på hotellens sociala medier-konton.

Hotellkedjan: Vi delar inte deras värderingar

Under fredagen har hotellen valt att ta bort sina konton, eller på annat sätt göra dem otillgängliga. Dorchester Collection, som driver hotellen, skriver på sin webbplats att man förstår människors ilska och frustration, men att den inte ska tas ut på hotellens anställda, gäster och leverantörer. I meddelandet står det också att Dorchester inte delar sin ägares värderingar.

Personer som kritiserat bojkotten av hotellen menar att den kommer att drabba de anställda, snarare än sultanen och hans styre.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.