Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Satellitbilder från slutet av maj visar förödelsen i Popasna, östra Ukraina. Rättsläkaren Elias Palm har tagit del av bilder från förödelsen och bedömer att materialet ser äkta ut. Foto: SVT/Maxar Technologies/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Brutala bilder från Ukraina – ryska soldater anklagas

Uppdaterad
Publicerad

Kroppsdelar uppsatta på ett staket i östra Ukraina. En bild har fått stor uppmärksamhet de senaste dagarna. SVT Nyheter har pratat med personen som la upp den.

Den femte augusti delade en ukrainsk person en bild på Facebook som ska ha tagits i den ryskockuperade byn Popasna.

I förgrunden syns vad som ser ut att vara en kropp i ukrainsk militäruniform, bakom den sitter ett huvud på en påle. På ett staket bakom huvudet har två avhuggna händer satts upp.

Bilden har fått stor spridning och delades bland annat av Serhiy Haidai, chef för Ukrainas militäradministration i Luhansk. Han menar att det var ryska soldater som stympade kroppen.

”Det finns inget mänskligt med ryssarna, vi är i krig med icke-människor”, skriver han på Telegram.

Orten i skräck

Personen som laddade upp bilden kommer själv från byn och berättar för SVT Nyheter att hen inte tagit bilden. Troligen har den vandrat mellan flera händer, varför bildens metadata med datum och tidsstämpel gått förlorad, enligt hen.

”Proukrainska medborgare åker inte till Popasna, bara separatister (proryska, reds anm)”, skriver personen.

Enligt personen bor endast ett hundratal personer kvar på orten, som tidigare hade över 20 000 invånare. De som är kvar är rädda och vågar inte röra sig utomhus. Få vågar ta bilder av vad som händer av rädsla för repressalier, enligt personen.

Boende i området uppger på Facebook att de känner igen både gatan och huset, och geolokalisering pekar på att den är tagen i Popasna. SVT Nyheter har inte kunnat verifiera detta.

Proryskt konto

Redan den 26 juli delades en film från samma plats av ett anonymt proryskt konto på Telegram. Det ska vara första gången dådet visas i sociala medier. SVT Nyheter har inte hittat någon tidigare publicering.

Via kontot sprids grova bilder från kriget i Ukraina, filmer av ukrainska krigsfångar, tortyr och döda kroppar. Kontot uppmanar användare att skicka in material.

Bilderna från platsen är en av många grova scener från kriget i Ukraina, ofta delade i propagandasyfte och som på grund av konflikten är svåra att granska.

Uppgiften om att den döde ska ha varit en krigsfånge, något som spridits i internationell media, har det ännu inte presenterats några bevis för.

Rättsläkaren: Ser äkta ut

Elias Palm, rättsläkare och avdelningschef på Rättsmedicinalverket, anser att kroppsdelarna ser äkta ut. Han tror inte att kroppen styckats på plats.

– Min bedömning är att det är en yngre man, en vuxen, säger han.

Graden av förruttnelse är svår att avgöra, men Elias Palm uppskattar att personen varit död i uppemot en vecka.

– Men vi talar inte om flera veckor, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet