Anhängare till den nigerianska presidenten Muhammadu Buhari firade på gatorna i Kano när det stod klart att presidenten kommer sitta ytterligare en mandatperiod. Foto: Afolabi Sotunde/Reuters/TT

Buhari utsedd till valsegrare i Nigeria – vann med 4 miljoner röster

Uppdaterad
Publicerad

Det står nu klart att den sittande presidenten Muhammadu Buhari i Nigeria har blivit omvald, meddelar valkommissionen.

76-årige Buhari vann med en ledning på drygt fyra miljoner röster över den närmaste rivalen – den forne vicepresidenten Atiku Abubakar – vilket gör segern klar, enligt Nigerias valkommission. Buhari fick 15.1 miljoner röster, medan Abubakar fick 11.2 miljoner.

Abubakars PDP, landets största oppositionsparti, krävde att rösträkningen skulle stoppas. Partiets talesperson Tanimu Turaki säger att insamlade uppgifter visar på valfusk och att detta måste utredas.

En dryg tredjedel som röstade

Valet, som försenades med en vecka, såg ett relativt lågt valdeltagande, där 27 miljoner av de 72 som hämtade ut sina röstkort faktiskt gick och röstade.

Totalt finns 36 delstater samt huvudstadsregionen, som räknas som ett särskilt valdistrikt. En kandidat måste dels samla flest röster totalt och dels få minst en fjärdedel av rösterna i två tredjedelar av delstaterna, inklusive huvudstadsregionen, för att vinna.

Antalet döda efter våldsamheter som kopplats till valet har stigit till ett 50-tal personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.