En sönderslagen och plundrad butik i New York. Foto: Johannes Eisele/AFP

Butiksägare vädjar efter protesterna: ”Låt oss vara”

Uppdaterad
Publicerad

De våldsamma protesterna efter George Floyds död fortsätter i USA. Samtidigt försöker nu butiksägare, som redan drabbats hårt av coronaviruset, att rädda sina livsverk från att plundras.

– Låt oss vara, vi går igenom mycket redan, säger en butiksägare till Los Angeles Times.

Efter två och en halv månads nedstängning på grund av coronaviruset såg många butiksägare i USA en ljusning. Men nu hopar sig åter orosomolnen, när flera av dem riskerar få sina verksamheter förstörda i George Floyd-protesternas spår.

Hussein Aloshani driver en liten mataffär i Minneapolis, hjärtat för demonstrationerna. Han slår ut med armarna i frustration när han berättar om hur den familjeägda butiken attackerades under fredagen.

– Jag stod utanför och vädjade: ”Snälla, jag har inte försäkring”, säger han till New York Times.

Hussein Aloshani är långt ifrån ensam. I Minneapolis har minst 270 butiker vandaliserats, plundrats eller fått dörrar och fönster krossade. Flera butiker har brunnit ned till grunden medan andra fått svåra vatten- eller brandskador, enligt lokala medier.

Vaknade av skottlossning

Protesterna har spridit sig till minst 140 städer runtom i landet, bland dem Atlanta i delstaten Georgia. Kris Shelby driver en klädbutik i den hårt drabbade staden. Natten till lördagen vaknade han av skottlossning och ett par timmar senare hade butiken plundrats.

– Många människor förstår inte hur mycket blod, svett och tårar det är som ligger bakom att äga en affär, säger Shelby till NY Times.

Han är själv afroamerikan och delar smärtan med dem som protesterar mot rasism och polisvåld. Men att plundra butiker är fel väg att gå, menar han.

– Det lämnar en dålig smak i munnen, om jag ska vara ärlig.

”Låt oss vara”

I Los Angeles har flera afroamerikanska butiksägare satt upp skyltar för att visa att affären drivs av afroamerikaner, enligt LA Times.

Pedro Mojarro, som äger ett hamburgerhak i staden, säger att han stöttar demonstrationerna – men inte skadegörelsen. Under fredagen tvingades han vädja till demonstranterna att låta hans restaurang vara.

– Om du inte står utanför din butik så kommer de att bryta sig in, säger han till tidningen, och fortsätter:

– Låt oss vara, vi går igenom mycket redan.

Samtidigt startas nu insamlingar för butiksägare som fått sina verksamheter förstörda. I St. Paul i Minneapolis har en organisation samlat in 75 000 dollar, motsvarande drygt 700 000 kronor, för att hjälpa småföretagare att återhämta sig från egendomsskador och förlorad inkomst, rapporterar USA Today.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.