Ett uttunnat startfält i årets sista demokratdebatt. På plats i Los Angeles från vänster tillhöger: Andrew Yang, Pete Buttigieg,. Elizabeth Warren, Joe Biden, Bernie Sanders, Amy Klobuchar och Tom Steyer. Foto: Chris Carlson/AP/TT

Buttigiegs erfarenhet ifrågasatt i debatt

Uppdaterad
Publicerad

Sju aspiranter från Demokraterna samlades i Los Angeles på torsdagskvällen lokal tid för årets sista valdebatt.

Som vanligt var de överens om att det viktigaste är att få bort Donald Trump från presidentposten. Och som vanligt hettade det till när det kom till frågan om sjukvård.

Debatten rivstartade med att aspiranterna kommenterade att president Donald Trump ställs inför riksrätt innan det fortsatte med mer traditionella debattämnen, som ekonomi, sjukvård, utrikespolitik och klimatet.

– Vi måste sluta grotta ner oss i riksrätten och fokusera på vad som fick Donald Trump att vinna valet 2016, sade entreprenören Andrew Yang.

Den tidigare vicepresidenten Joe Biden sade att Trump ”fördummade presidentskapet till och med mer än vad jag trodde att han skulle”.

Biden attackerade Sanders

Som vanligt var sjukvården ett hett ämne. När frågan kom på tal hettade det till mellan Joe Biden och senatorn Bernie Sanders.

Biden attackerade Sanders förslag om en allmän sjukvårdsförsäkring för att vara för dyr och att den skulle föra med sig skattehöjningar.

Sanders svarade med att Bidens plan inte skulle förändra något alls.

Buttigieg kritiserades

Pete Buttigieg, borgmästare i South Bend, Indiana, hamnade i skottgluggen flera gånger. Senatorn Elizabeth Warren gick hårt åt honom för att han frotterat sig med välbärgade bidragsgivare. Men han fick även kritik för att vara ung och oerfaren, bland annat av senatorn Amy Klobuchar.

Pete Buttigieg, som har klättrat i opinionsmätningar och nu ligger fyra efter Biden, Sanders och Warren, knöt i sitt avslutande anförande ihop säcken och kom tillbaka vad det hade handlat om inledningsvis. Han sade att Demokraternas kandidat kommer att ha två uppgifter – att besegra Donald Trump och att ena landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.