Storbritanniens premiärminister David Cameron i parlamentet. Foto: SVT

Cameron lägger korten på borden – berättar om skattehärvan

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister David Cameron ska tala i parlamentet och berätta om sin inblandning i familjens skatteplanering som skedde via advokatbyrå Mossack Fonseca i Panama.

Det var tidigare i veckan som tidningen The Guardian avslöjade att Panama-dokumenten visar att David Camerons far Ian Cameron var inblandad i ett företag i skatteparadiset Bahamas. Företaget Blairmore Holdings Inc, som Ian Cameron var en av direktörerna för, ska inte ha betalat skatt i Storbritannien på 30 år.

Talar i parlamentet

Cameron talade under måndagen i det brittiska parlamentet och berättade om uppgifterna.

– Att dela med sig av alla inkomstuppgifter som jag har gjort är någonting som inte har setts tidigare av en premiärminister, men det är rätt sak att göra, säger Cameron.

Han menade också att det är lämpligt av honom själv och hans vice premiärminister, samt finansminster, att redovisa sådana uppgifter. Han menade dock att detta inte bör gälla alla politiker. För parlamentsledamöterna finns redan regler kring deklaration och redovisning, menade Cameron.

Försvarade sin far

Cameron försvarade också sin far som var inblandad i ett företag i skatteparadiset Bahamas, och kallade anklagelserna för ”sårande och djupt osanna”. Han sa att det inte var en familjefond utan en kommersiell, öppen fond för alla investerare. Företaget sattes upp utomlands från första början på grund av att det skulle handla med dollar, och därför registrerades det i ett centrum för dollarhandel, enligt Cameron.

– Det finns miljoner av britter som har aktier i företag utanför Storbritannien, inklusive pensionsfonder, lokala myndigheter och till och med fackförbund. Exempelvis BBC, The Guardian har olika typer av investeringar utomlands. Det är ett standardförfarande och handlar inte om att undvika skatt, sa han.

I går berättade Cameron att han bildar en arbetsgrupp som ska granska Panamahärvan för att visa att landet är i ”framkant av internationella åtgärder för att ta itu med aggressiv skatteplanering och skatteflykt”.

Ska hitta kunderna

– Ingen annan brittisk regering har gjort så här långtgående åtgärder mot skatteflykt, hävdade Cameron.

Arbetsgruppen kommer att undersöka de läckta Panamadokumenten för att försöka identifiera kunder till advokatbyrån Mossack Fonseca som misstänks för pengatvätt och skatteflykt. Gruppen kommer att ha en budget på 10 miljoner brittiska pund (cirka 115 miljoner svenska kronor).

– Det finns mycket mer att göra här och den här arbetsgruppen kommer att samla Storbritanniens bästa expertis för att ta itu med felaktigheter relaterade till Panamadokumenten, säger Cameron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Panama-dokumenten

Mer i ämnet