Labours partiledare Jeremy Corbyn och den brittiske premiärministern David Cameron. Foto: TT.

Cameron: Vi borde sätta värde på vår demokrati

Uppdaterad
Publicerad

De brittiska valkampanjerna inför nästa veckas EU-omröstning ligger på is i efterdyningarna av mordet på labourpolitikern Jo Cox. I dag gjorde de politiska rivalerna, premiärminister David Cameron och oppositionsledaren Jeremy Corbyn ett gemensamt uttalande med anledning av attentatet.

Brittiska politiker är fortfarande i chock, dagen efter mordet på labourmedlemmen Jo Cox som på torsdagen knivhöggs och sköts till döds under ett offentligt framträdande i Birstall.

I dag möttes premiärminister David Cameron och oppositionsledaren Jeremy Corbyn i staden och gjorde ett gemensamt uttalande för första gången under valrörelsen inför EU-omröstningen nästa vecka. Båda politikerna lyfte fram Jo Cox egenskaper som politiker och att hennes två små barn nu får växa upp utan sin mamma.

Brittisk politiker mördad

– Två barn har förlorat sin mor. Hennes man har förlorat en kärleksfull hustru och parlamentet har förlorat en av sina bästa kampanjarbetare som förkroppsligade det faktum att politik handlar om att tjäna andra. Vi borde sätta värde på vår demokrati där parlamentsledamoten är ute i det offentliga, står till svars inför väljarna, är tillgängliga för väljarna och det var så Jo dog. Hon dog medan hon gjorde sitt jobb, sa David Cameron.

Kampanjerna på is

Ledaren för Jo Cox parti Labour, Jeremy Corbyn, berättade om Cox arbete för olika människorättsorganisationer.

– Hon togs ifrån oss i en hatisk och avskyvärd handling. Det är en attack mot demokratin, det som hände i går. Det var hatet som dödade henne.

Det brittiska parlamentet kommer att gemensamt hedra Jo Cox på måndag.

– I hennes minne kommer vi inte låta de människor som sprider hat och gift att dela vårt samhälle. Vi ska stärka vår demokrati och yttrandefrihet. Hon var en fantastisk kvinna, jag är djupt bedrövad över vad som hände henne, sa Jeremy Corbyn medan David Cameron nickade bredvid honom.

Både ja- och nej-sidan har lagt valkampanjerna på is tills vidare. Enligt brittiska medier är det troligt att de återupptas först efter helgen.

Storbritanniens konservativa parti har också meddelat att de inte kommer att ställa upp med en kandidat i det extra valet som kommer att hållas för att tillsätta Jo Cox plats i det brittiska parlamentet. Inte heller Liberaldemokraterna kommer att presentera en kandidat.

En trevlig ensamvarg

Jo Cox hade tidigare fått hot riktade mot sig och polisen höll på att se över hennes behov av extra skydd, men inget beslut hade hunnit tas när hon på torsdagen blev attackerad av 52-åriga Thomas Mair. Hoten mot Cox kom dock inte från Mair.

Mair, som greps i går, beskrivs som en tystlåten och trevlig ensamvarg av sin familj och grannar. Han var uppvuxen med sin mormor och bor kvar i samma hus. Han har aldrig varit gift, har ingen familj, bodde ensam och arbetade gärna frivilligt. I en intervju han gjorde med en brittisk tidning för flera år sedan säger han att frivilligarbete är bra för dem som, likt han, lider av psykisk ohälsa.

Han ska till och från ha arbetat som trädgårdsmästare och gav gärna sina grannar skötselråd. Enligt en av Mairs bröder hade han aldrig uttryckt några rasistiska åsikter eller verkat särskilt politiskt aktiv.

Polisen går igenom uppgifterna om att han ska ha kopplingar till vit makt-rörelser. Mair ska ha skrikit ”Storbritannien först” i samband med attacken och 1999 ha köpt en manual för hur man bygger en pistol av just en vit makt-rörelse. Pistolen som Mair använde i går var dock inte hemmagjord. Myndigheterna har ännu inte bestämt vad Mair ska anklagas för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk politiker mördad

Mer i ämnet