Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Andreas Gerhold berätta om vardagen i cannabisklubben i Hamburg och om vilka som är medlemmar. Foto: SVT

Cannabis legaliseras i Tyskland – stort intresse för att bilda cannabisklubbar

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år väntas det bli lagligt att odla och röka cannabis i Tyskland. Legaliseringen bygger på att de som vill bruka cannabis är med i föreningar, så kallade “cannabis social clubs” och intresset är stort.

Hittills har cirka 250 cannabisklubbar startat i Tyskland. Trädgårdsmästare Andreas Gerhold har grundat en av dem.    

– Vårt mål är att erbjuda en bra och säker produkt samt att skapa en laglig marknad för cannabis, säger Andreas Gerhold, som inte brukar cannabis själv.  

Legalisering av cannabis i Tyskland

Regeringens mål med att låta människor grunda cannabisklubbar är att torka ut den svarta marknaden och därigenom skapa ett ökat hälso- och ungdomsskydd.  

– Varför ska jag köpa från en langare där jag inte vet varifrån cannabisen kommer när jag har möjlighet att få tag på cannabis som är säkert för min hälsa från en klubb? Det är så vi berövar den svarta marknaden på sina kunder, säger bundestagspolitikern Carmen Wegge (SPD) i Utrikesbyråns avsnitt ”Legalisera gängens gräs”.  

Polis riktar kritik

Kritik mot lagförslaget kommer från flera håll, bland annat från barnläkare och polisen. Det tyska polisfacket tror att legaliseringen kan leda till en ökning av organiserad brottslighet.  

– Polisen kan inte kontrollera vad som händer i klubbarna och det finns en risk att det växer fram nya kriminella nätverk, säger Alexander Poitz, vice-ordförande för polisfacket.  

Hör grundarna Volker Lux och Andreas Gerhold till några cannabisklubbarna berätta om vardagen i klubben och om vad de kommer göra när lagen träder i kraft. Se även Utrikesbyråns senaste avsnitt Legalisera gängens gräs för att höra mer om lagförslaget i Tyskland.

De här gäller för Cannabisklubbarna i Tyskland

– Cannabis som odlas får inte säljas utan endast delas ut till medlemmarna.

– Varje klubb får ha maximalt ha 500 medlemmar.

– Medlemmarna måste vara 18 år eller äldre.

– Medlemmar över 21 år får maximalt 50 gram i månaden. Personer i åldern 18-21 får maximalt 30 gram i månaden.

– Konsumtion av cannabis i klubbarnas lokaler är förbjudet.

– Klubbarna får inte göra reklam och måste utse ungdomskydds-, beroende-, och preventionsansvarig.

– All odling, distribution och alla medlemskap måste dokumenteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Legalisering av cannabis i Tyskland

Mer i ämnet