Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett utkast till ett lagförslag som ska tillåta människor att använda och odla cannabis lades fram i Tyskland på onsdagen av landets hälsominister. Men planen får kritik. Foto: TT

Tysklands regering lägger fram lagförslag om legalisering av cannabis

Uppdaterad
Publicerad

Ett utkast till ett lagförslag som ska tillåta människor att använda och odla cannabis lades fram i Tyskland på onsdagen av landets hälsominister Karl Lauterbach, efter att ha diskuterats av förbundsregeringen.

Förespråkare för laglig cannabisanvändning i Tysklands koalitionsregering vill legalisera drogen i år men kommer att möta motstånd från konservativa lagstiftare, skriver den tyska tv-kanalen DW News.

Lagen som föreslås skulle göra det lagligt för personer över 18 år att inneha upp till 25 gram cannabis och att odla upp till tre växter för personligt bruk. 

Drogen kan även göras tillgänglig genom så kallade cannabisklubbar. De ska vara icke vinstdrivande och finansieras med medlemsavgifter baserat på hur mycket cannabis medlemmarna använder. Klubbarna får ha max 500 medlemmar och får odla cannabis för medlemmarnas egna bruk i växthus där man inte kan se in.

Enligt förslaget skulle dock inga cannabisprodukter få användas i själva klubbarna eller inom en radie på 250 meter.

Kritik mot förslaget

Regeringens förhoppning är att få bort droghandeln, skydda konsumenterna mot förorenade produkter och minska drogrelaterad brottslighet.

Men inför regeringens bifall att lägga fram lagförslaget har flera lagstiftare uttryckt kritik mot den föreslagna lagen.

Bland annat har politikern Armin Schuster, från oppositionspartiet Kristdemokraterna (CDU), sagt att ”denna lag kommer att medföra en fullständig förlust av kontroll”. Schuster anklagade också regeringen för att potentiellt skada den psykiska hälsan hos i synnerhet barn och unga.

Andra i oppositionen anser att regeringen driver på för en legalisering trots rättsliga hinder och avrådan från experter. Det tyska domarförbundet varnar för att svartmarknaden kommer att växa och att deras arbetsbörda kommer att öka.

Ska debatteras efter sommaren

Lagförslaget kommer att debatteras av parlamentets underkammare, Bundestag, efter sommaruppehållet och kommer sannolikt att genomgå ett antal förändringar under processen.

Även parlamentets första kammare, Bundesrat, kommer att diskutera lagförslaget, även om dess godkännande inte krävs för att lagen ska kunna antas, enligt hälsoministeriet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.