Utdrag ur underrättelserapporter visas under en utfrågning av stormningsfallets komitté i Washington DC, USA, den 13 oktober 2022. Foto: Alex Wong/Getty Images North America POOL/EPA/TT

Kapitoliumstormningens bevissamling ute på databas

Uppdaterad
Publicerad

Den utvalda kommittén som behandlar den rättsliga processen kring stormningen av den amerikanska kongressen den 6 januari 2021 har lagt ut en drös bevismaterial från fallet på en ny databas, rapporterar Politico.

Inkluderat i databasen hittas tusentals sidor med mejlkonversationer mellan dåvarande president Donald Trumps advokater, sms skickade mellan Vita huset-anställda till externa mottagare och intern kommunikation som förts bland säkerhets- och underättelsetjänstemän.

Mycket av bevismaterialet har aldrig tidigare varit tillgängligt för allmänheten att ta del av. Några nämnvärda exempel är att personal i den västra flygeln – där presidenten har sitt kontor – skickade förskräckta meddelanden efter att Trump twittrade utmanande inlägg, som nu utreds. Samt hade flera Trump-allierade diskuterat fortsatta ansträngningar för att avsätta den inkommande Biden-administrationen, efter den initiala attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.