Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En häxjakt” – Hör tidigare presidenten Donald Trumps svar efter 6 januari-rapporten.

Trumps ilska efter 6 januari-rapporten: ”Inte ett enda bevis”

Uppdaterad
Publicerad

Trump är högst ansvarig för våldet och stormningen av Capitolium den 6 januari 2021 och borde därför stängas av från alla framtida ämbeten. Detta är vad den 6 januari-kommittén kommit fram till i sin 845-sidor långa rapport. Den före detta presidenten kallar utredningen för ”en häxjakt”.

Under de senaste 18 månaderna har 6 januari-kommittén utrett tidigare presidenten Donald Trumps ansvar i stormningen av Capitolium den 6 januari 2021.  

Nu har rapporten som kommittén sammanställt kommit ut. Förutom att anklaga Donald Trump för att ha begått flera brott i samband med valförlusten och stormningen av Capitolium, drar kommittén slutsatsen att den före detta presidenten är högst ansvarig för våldet, enligt BBC

Man rekommenderar även att Trump inte längre ska kunna inneha något officiellt ämbete i framtiden.

Trump motsäger emellertid slutsatserna. I ett fem minuter långt klipp säger den före detta presidenten att det inte ”finns ett enda bevis” i rapporten och kallar den för ”en häxjakt” mot honom, enligt amerikanska ABC News.

Uppviglande retorik  

Rapporten slår även fast att Tumps retorik har varit uppviglande och uppmuntrat upprorsmakarna till att ”vara vilda”. Bland annat hänvisas till ett Twitter-inlägg som Trump gjorde den 20 december 2020 där han skrev: ”Stora protester i DC den 6 januari. Var där, det kommer att bli vilt.” 

Flera upprorsmakare hänvisade till denna Tweet när de under sina rättegångar förhördes om anledningarna till varför de kom till Washington den dagen, skriver BBC. 

Att Trump ignorerade både varningar från kongressen och från FBI om att en allvarlig attack mot huvudstaden och Capitolium höll på att ske, ses också som anledning till att man håller honom ansvaret för upproret.

Finns svagheter med utredningen  

Under 18 månader har den 6 januari-kommittén hållit tio öppna utfrågningar och över 1000 vittnesförhör. Bland annat har Trumps egna administration, anställda och familj frågats ut.  

Det finns dock påtagliga svagheter i kommitténs utredning, någonting som SVT:s USA korrespondent Stefan Åsberg tidigare har kommenterat.  

– Kommittén består av sju demokrater och två Trump-kritiska republikaner. Detta har gett den här kommittén från början ganska låg trovärdighet i USA, förklarar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.