SVT:s USA-korrespondent: ”De som är emot abort känner att de har vind i seglen”

Uppdaterad
Publicerad

I Alabama i USA har man nu skrivit under landets hårdaste abortlag som förbjuder ingreppet under nästan alla omständigheter. Men även i flera andra delstater har man skärpt lagen.

– De som är emot abort känner att de har vind i seglen nu, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Under natten till torsdag skrev Alabamas guvernör under lagen som delar USA.

– De som är för den här lagen menar ju att den räddar liv, att varje ofött barn är värt att räddas. Sen har du den andra sidan som menar att det här är ett direkt hot mot kvinnors rättigheter, säger Carina Bergfeldt i Morgonstudion.

Inga undantag för incest och våldtäkt

Lagen förbjuder abort under i princip alla omständigheter förutom när det är direkt fara för moderns eller barnets liv. Det finns inga undantag för incest eller våldtäkt och läkare som utför ingreppet riskerar också upp till 99 års fängelse.

– Det här har fått stor uppmärksamhet, för det innebär i princip att om till exempel en 13-årig flicka blir våldtagen och genomför en abort så riskerar alltså läkaren ett högre fängelsestraff än gärningsmannen.

”Trump har varit tydlig med att han är emot abort”

Men Alabama är inte ensamt om att kunna tänka sig den här typen av strikta abortlagar. Flera amerikanska delstater har i år röstat igenom abortförbud efter sex veckor.

– De som är emot abort känner att de har vind i seglen nu. President Donald Trump har ju varit väldigt tydlig med att han är emot abort.

Kan tas till Högsta domstolen

Bland annat har president Trump gett ordern att tillsätta så många konservativa domare som möjligt i så många instanser som möjligt.

– Det är konservativa, ofta vita, män med en inställning mot abort som kommer till makten på de här olika ställena. Och det de som är emot abort hoppas på är att man ska kunna ta det här hela vägen upp i Högsta domstolen och ändra lagen.

Hör Carina Bergfeldt berätta mer om kampen om abortlagen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.