SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt Foto: SVT

Carina Bergfeldt om USA:s Syrienattack: Trump vill inte vara en Obama 2.0

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har berordat en militär attack mot mål i Syrien och explosioner har skett i landet. – Mycket talade för att det här skulle hända, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Under natten mot lördag talade USA:s president Donald Trump och berättade att han berordat en militär attack mot mål i Syrien. Kort efter talet hördes flera explosioner i Syrien, i huvudstaden Damaskus och i Homs.

Det amerikanska anfallet, som har stöd av Storbritannien och Frankrike, kommer som en direkt följd av den påstådda kemvapenattack som regimen i Syrien anklagas ligga bakom.

– Mycket talade för att det här skulle hända. Donald Trump säger sig ha bra bevis och han har hela tiden sagt att man passerar en ”röd linje” när man gasar ihjäl barn. Även Obama sa att Syrien passerat den ”röda linjen”, utan att agera. Trump vill inte vara en Obama 2.0. Däremot är det många av Trumps väljare som valt honom just för att han har sagt att han inte vill vara världspolis. De vill att han ska ”Make America great again” och inte starta krig i Mellanöstern, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.