Carl Bildt hyllar Sverige – och uppmanar Donald Trump att hoppa över en golfweekend och besöka Sverige istället. Foto: TT/SVT

Carl Bildt: Här är sanningen om Sveriges flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Jag är väldigt stolt över vad mitt land gjort för att erbjuda en ny framtid till människor som flytt, skriver förre statsministern Carl Bildt i en artikel i Washington Post. I en hyllning till Sverige beskriver han 90-talets flyktingvåg som en framgångssaga och bjuder in USA:s president till ett besök – om han kan tänka sig att hoppa över golfrundan.

”Jag beklagar att president Trump smutskastar vårt land i sina försök att skärma av USA.”

Så står det i artikeln i Washington Post som skrivits av Sveriges förre utrikesminister, och statsminister, Carl Bildt. I en känslosam opinionstext med rubriken ”Sanningen om flyktingar i Sverige” minns han tillbaka – till början av 90-talet. Han var statsminister, det var juletid. Bildt besökte FN:s fredsbevarande styrkor i Kroatien, mitt under rasande krig.

Han minns människorna som flydde till Sverige, ett Sverige som samtidigt kämpade med en ekonomisk kris.

Bildt: Har gjort Sverige till ett bättre land

”Ett år kom omkring 100.000 kvinnor, barn och män från slakten på Balkan. De flesta var från Bosnien, de flesta var muslimer. Kombinationen av det stora inflödet och den stigande arbetslösheten lade grunden för en giftig debatt. Vissa tog till vilka argument som helst mot flyktingarna. Vissa tog, sorgligt nog, till våld.”

Bildt beskriver hur han några år senare mötte en ung kvinna från Bosnien i norra Sverige som tvingats på flykt vid samma tid som hans besök vid gränsen mot Kroatien. Hennes familj hade sett den svenska flaggan på statsministerns fordon och beslutat sig för att ta sig till Sverige. Senare skulle den unga kvinnan – Anna Ibrisagic – studera politik. Därefter fick hon jobb i riksdagen.

Hon blev den första bosniern att sitta i EU-parlamentet.

LÄS MER: Bildt twittrade efter Trumps utspel

Ja, Sverige hade problem med den stora flyktingvågen, skriver Bildt. Han nämner organiserad gängbrottslighet med ursprung i smugglarnätverken på Balkan som ledde till skottlossningar i Stockholm.

Samtidigt beskriver han historien om flyktingarna som kom under 90-talets början som en framgångssaga.

”Generellt klarar de sig lika bra, eller till och med lite bättre, än de som fötts i det här landet. Och de finns överallt: Inom sport, kultur, affärslivet och politiken. De har bidragit med en extra krydda till vårt land – men det är fortfarande väldigt mycket Sverige. De vajar på flaggan och sjunger alla sånger. Jag är övertygad om att de har gjort Sverige till ett bättre land.”

LÄS MER: Fox News släppte fram okänd Bildt

Bjuder in Trump till Sverige

Carl Bildt har tidigare varit hård i sin kritik av Donald Trumps utspel kring Sverige. I artikeln skickar han med en inbjudan:

”Jag misstänker att hans faktiska kunskap är väldigt begränsad. Om det inte var för den enorma oro som skulle uppstå så skulle jag uppmana honom att hoppa över en av sina golf-helger för att komma hit och se med sina egna ögon.”

Här skulle Donald Trump inte hitta paradiset, menar Bildt.

Han skulle hitta många människor med olika åsikter om hur Sverige tar hand om de som nu kommer från Mellanöstern. Han skulle hitta ett land som enligt Bildt är ”mer inriktat mot att ta hand om de som bor här än att öppna upp för de som kommer utifrån”. Men också ett land som vibrerar av kreativitet.

”Han kanske har hört om Spotify och Minecraft”, frågar sig den förre statsministern och avslutar med orden:

”Personligen är jag väldigt stolt över vad mitt land gjorde under några svåra år för att erbjuda en ny framtid till några av de som flydde skräcken under Balkankrigen.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trumps utspel om Sverige

Mer i ämnet