Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det för tvåstatslösning som menas och går den att uppnå? Hör Cecilia Uddén, SR:s Mellanösternkorrespondent, om Norge, Irland och Spaniens erkännande av Palestina. Foto: SVT

Cecilia Uddén: ”Syftet är att återuppliva tvåstatslösningen”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen meddelade Norge, Irland och Spanien att länderna kommer erkänna Palestina som självständig stat. Ett besked som mottogs väl av den palestinska myndigheten på Västbanken och Hamas, men som väckt starka reaktioner från Israel.

– Syftet som de själva säger är att återuppliva tvåstatslösningen som varit död under många år, säger SR:s Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén i Aktuellt.

– Och som Spaniens premiärminister sa: ge palestinierna hopp och värdighet, fortsätter hon.

Men på ett sätt har möjligheterna för en tvåstatslösning aldrig varit längre bort menar Uddén.

Krig mellan Israel och Hamas

– Det har aldrig sett så mörkt ut, det öppnades en avgrund av oförsonligheter den 7 oktober. Terrorattackerna och kriget i Gaza har gjort att en tvåstatslösning verkar mer avlägsen än någonsin.

Samtidigt säger hon att omvärlden är mer angelägen än på länge om tvåstatslösningen. Palestinafrågan har hamnat högt upp på agendan efter att varit vilande i många år i flera länder.

– Nu är hela världen angelägen om att lösa detta och i princip alla är för tvåstatslösningen även de länder som i dag inte vill erkänna Palestina och tycker det är för tidigt, säger hon.

Se mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet