Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Du kan blir rik med hjälp av ChatGPT” – ligger det något i det? SVT:s ekonomikommentator förklarar i videon. Foto: SVT/Pexels

Klippen visar hur du blir rik med AI – men fungerar det?

Uppdaterad
Publicerad

”Så här blir du rik 2023!!!!!” skriker Youtube-rubriken på ett klipp som setts miljoner gånger. Efter det följer en enorm mängd mer eller mindre likadana klipp som alla lovar att demonstrera samma sak: Så tjänar du mycket pengar med superpopulära AI-verktyget ChatGPT – snabbt.

AI-chattverktyget ChatGPT blev enormt populärt direkt när det släpptes för allmänheten precis i slutet av november 2022.

Under de senaste veckorna har det plötsliga överflödet av ”Bli rik med hjälp av ChatGPT”-videor varit svåra att missa på plattformarna Tiktok och Youtube.

Ett litet urval av videor från Youtube. Foto: Faksimil

Vad är det som dessa videor – som i många fall har hundratusentals eller till och med miljoner visningar – utlovar egentligen?

Videorna lockar med en rad olika bli rik-metoder, men två sticker ut som de vanligast förekommande.

En metod går ut på att man låter AI skriva manus till generiska videor av typen ”10 vackraste stränderna i världen” och ”5 bästa hundar för barnfamiljer”, som sedan enkelt och snabbt produceras, och laddas upp på till exempel Youtube. Sedan ska man – i teorin – kunna luta sig tillbaka och passivt tjäna pengar på annonsintäkter kopplade till filmerna.

Häpnadsväckande investeringar

Den andra metoden går ut på att AI-verktyget hjälper en att investera på börsen – med resultat som påstås vara häpnadsväckande.

Hur är det här tänkt att gå till – och kan det faktiskt fungera?

I videon ovan ger SVT:s ekonomikommentator svaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.