Foto: TT

Ljudinspelning påstås vara beviset att Khashoggi styckmördats

Uppdaterad
Publicerad

En ljudupptagning från Saudiarabiens konsulat spär på misstankarna om att den försvunne journalisten Jamal Khashoggi, torterats och styckmördats under sitt besök på konsulatet av saudiska agenter, skriver tidningen Yeni Safak. Enligt tidningen går det att i ljudinspelningen höra hur generalkonsuln uttrycker oro över att hamna i problem.

Påstådda bevis för konsulns inblandning i journalistens försvinnande har figurerat i turkiska medier under onsdagen. En av Turkiets största morgontidningar, Edrogan-trogna Yeni Safak, ska ha tagit del av en ljudinspelning som ska ha gjorts när Khashoggi torterades, och sedan berövades livet inne på konsulatet.

”Håll tyst om du vill leva”

Tidningen uppger att ett team bestående av 15 saudiska agenter, med koppling till kronprins Mohammed bin Salman säkerhetstjänst, misshandlade Khashoggi och styckade journalistens kropp, enligt en inspelning som hamnat i den turkiska säkerhetstjänstens händer.

På bandet hörs konsuln prata:

– Gör det här utanför. Ni kommer försätta mig i problem, ska konsuln ha sagt enligt morgontidningen.

En agent ska under tortyren höras svara konsuln:

– Om du vill leva när du kommer tillbaka till Saudiarabien, håll tyst!

Saudiska myndigheter har inte offentligt kommentera påståendena om att Khashoggi ska ha mördats eller om den läckta ljudinspelningen. Turkiska medier rapporterar också om att konsuln lämnade Turkiet i tisdags eftermiddag och flög till Saudiarabiens huvudstad Riyadh. På onsdagen skrev medier i Saudiarabien att konsuln sparkats från sitt uppdrag i Turkiet.

Polis ska ha hittat bevis

I måndags sökte turkisk polis genom konsulatet och ska då ha hittat de bevis som tyder på att Khashoggi styckmördats inne i byggnaden. På onsdagen gick ett dussintals poliser och andra utredare, däribland rättsmedicinska tekniker, in i Mohammed al-Otaibis tjänstebostad i Istanbul för att genomföra en husrannsakan.

Polisen försökte redan på tisdagen gå in i bostaden men insatsen blev uppskjuten. Däremot sattes en barrikad upp runt bostaden som bevakas av säkerhetspersoner från Saudiarabien.

Senast Jamal Khashoggi sågs i livet var den 2 oktober precis innan han klev in på Saudiarabiens konsulat för att kvittera ut papper på få gifta sig i Saudiarabien. Enligt Khashoggis fästmö, som väntade utanför, kom han aldrig ut från byggnaden.

  • Jamal Khashoggi flydde Saudiarabien i september 2017, några månader efter att prins Mohammed bin Salman utsetts till tronarvinge. Tiotals dissidenter hade då gripits, däribland intellektuella och muslimska predikanter, trots kronprinsens löften om att öppna landet mot omvärlden.
     
  • Khashoggi hade tidigare skrivit för den panarabiska dagstidningen al-Hayat, som ägs av den saudiske prinsen Khaled bin Sultan Al Saud, men som enligt egen utsago blivit förbjuden sedan den försvarat Muslimska brödraskapet. Regeringen i Riyad anser att organisationen är en terrorgrupp.
     
  • Khashoggi, som sedan i fjol levt i exil i USA, har även kritiserat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen. Khashoggi har också beskrivit den rädslans kultur han anser råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.
     
  • Men han verkar inte ha varit orolig inför sitt rutinartade besök vid den saudiska beskickningen i Istanbul i tisdags i förra veckan. Inte skulle saudierna våga sig på något inom Turkiets gränser, lugnade han sin fästmö. Men han kom inte tillbaka.

Källa: AFP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet