Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och det saudiska kungahuset har hela tiden nekat till att de vet vad som hände Jamal Khashoggi. Foto: TT

Misstänkta för mordet på Khashoggi har kopplingar till saudisk kronprins

Uppdaterad
Publicerad

Misstankarna mot Saudiarabien har stärkts sedan amerikanska medier kunnat koppla ytterligare män i det så kallade ”dödsteamet” till landets kronprins. Samtidigt ställer sig Donald Trump på kungahusets sida och menar att det ännu inte finns tillräckligt med bevis mot kronprinsen, som anklagas för inblandning i journalisten Jamal Khashoggis försvinnande.

Saudiarabien har gått med på att genomföra en fullständig utredning av den saudiske journalisten Jamal Khashoggis försvinnande, uppger USA:s utrikesminister Mike Pompeo efter sitt möte med kung Salman.

– De indikerade att de förstod att utredningen behöver göras snabbt så att de kan börja svara på viktiga frågor, säger Pompeo.

Jamal Khashoggi försvann den 2 oktober, efter ett besök på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Turkiet menar att Khashoggi mördades och styckades inne på konsulatet. Det saudiska kungahuset har hela tiden nekat till anklagelserna och hävdar att Khashoggi lämnade konsulatet på egen hand.

Misstankarna stärks

Flera länder har riktat skarp kritik mot Saudiarabien, men USA:s president Donald Trump har ställt sig på kungahusets sida. På tisdagen jämförde han anklagelserna mot kungahuset med sexanklagelserna mot HD-domaren Brett Kavanaugh.

– Nu händer det igen, skyldig till motbevisat. Jag gillar det inte. Vi gick precis igenom det med domaren Kavanaugh och vad jag kan se var han oskyldig, sa Trump.

Samtidigt har amerikanska medier kopplat ytterligare personer ur det så kallade ”dödsteamet” till det saudiska kungahuset. Turkiska källor hävdar att 15 män reste till Istanbul med uppgift att mörda Jamal Khashoggi samma dag som han försvann.

Flera medier har tidigare rapporterat om kopplingarna. En av de misstänkta männen ska ha arbetat på Saudiarabiens ambassad i London 2007. Samma man har fångats på bild tillsammans med kronprinsen flera gånger under hans resor i Europa och USA. En annan av männen ska vara läkare i rättsmedicin och högt uppsatt inom inrikesdepartementet.

Kritiserade kungahuset

Minst tre andra ingår i säkerhetsstyrkan som arbetar för kungafamiljen, skriver The New York Times, som hävisar till dokument, vittnesmål och uppgifter på sociala medier. Totalt nio av 15 i ”dödsteamet” har nu kunnat koppas till Saudiarabiens säkerhetstjänst, militär eller statliga departement.

Säkerhetspersonal som reser med kronprinsen behöver inte rapportera direkt till honom och kan ta på sig andra uppgifter. Det innebär att männen kan ha rekryterats av någon inom säkerhetstjänsten, skriver tidningen som dock påpekar att närvaron av en rättsmedicinsk läkare i teamet tyder på att planen hela tiden var att ta livet av Jamal Khashoggi.

På onsdagen rapporterade CNN att tre källor med insyn i fallet avslöjat för kanalen att en högt uppsatt officer inom säkerhetstjänsten organiserade uppdraget. Enligt en av källorna ska han ha samlat ihop och skickat ett eget team till Turkiet. En annan källa säger att mannen inte berättade allt för regimen i Riyadh.

Khashoggi hade en gång i tiden nära band till den saudiska kungafamiljen, men blev senare känd som en kritiker av kronprins Mohammed bin Salman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet