USA:s utrikesminister Mike Pompeo har träffat kronprins Mohammed bin Salman i Saudiarabiens huvudstad Riyad. Foto: Leah Mills/AP/TT

G7 kräver grundlig utredning om Khashoggi

Uppdaterad
Publicerad

G7-ländernas utrikesministrar vill se en ”transparent” utredning om försvinnandet av den saudiske journalist och regimkritiker som försvann i Turkiet förra veckan.

”Vi är fortsatt mycket bekymrade över försvinnandet av den framträdande saudiska journalisten Jamal Khashoggi. De som är ansvariga för hans försvinnande måste ställas till svars”, står det i ett uttalande.

Saudiarabien nekar till inblandning

Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien, USA och EU betonar i uttalandet att G7 försvarar yttrandefriheten och skyddar fri press.

Saudisk journalist död

”Vi uppmuntrar till ett samarbete mellan Turkiet och Saudiarabien och ser fram emot att kungadömet Saudiarabien genomför en grundlig, trovärdig, transparent och snabb utredning, som har meddelats.”

Företrädare för Turkiet hävdar att Khashoggi har dödats inne på konsulatet. Saudiarabien hävdade inledningsvis att journalisten lämnat konsulatet, men ska sedan ha antytt att brottslingar kan vara ansvariga för försvinnandet.

Mike Pompeo träffade Mohammed bin Salman

USA:s utrikesminister Mike Pompeo åkte till Riyad efter anklagelserna mot Saudiarabien. Han säger efter ett möte med kronprins Mohammed bin Salman att saudiska ledare kraftigt förnekar kännedom om vad som inträffat vid Jamal Khashoggis besök på landets konsulat i Istanbul.

”Min bedömning från våra möten är att det finns ett seriöst åtagande att ta reda på alla fakta och försäkra sig i ansvarsfrågan”, skriver han i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet