Foto: TT

Leverantörer slutar sälja äkta vanilj – efter orkanens framfart

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste veckorna har priset på äkta vanilj ökat markant och flera leverantörer har slutat sälja vaniljstänger. Prishöjningen beror på en orkan på Madagaskar för snart ett år sedan och väntas bestå.

Priset på vaniljstång har under den senaste tiden höjts med flera hundra procent när de svenska lagren av vaniljstång börjat sina.

Fortfarande finns det äkta vanilj att få tag på, men flera leverantörer har slutat att sälja.

– Vi har just nu ingen försäljning av vaniljstänger. Det är en otroligt turbulent marknad och svårt att få tag i volymer som håller den kvalitet som vi behöver, säger Johan Tornakull, vice vd på Kockens AB.

Kommer finnas – men dyrare

De företag som fortfarande levererar har sett prisökningar på flera hundra procent, en prisökning som drabbar konsumenten i butik. För den som ändå vill betala kommer det att finnas äkta vanilj att få tag på även om priset kan stiga ytterligare.

– Det är en stor efterfrågan på vaniljstänger och priset har ökat mycket, men vi har inga planer på att sluta sälja vaniljstänger, säger Christopher Westerberg på Santa Maria.

I mars förra året drog en stor orkan fram över Madagaskar och jämnade vaniljodlingarna där med marken. Innan dess hade torka drabbat odlingarna och priserna hade redan börjat öka.

Hållbar nivå om tre år

Madagaskar producerar över 80 procent av alla vaniljstänger i världen och fortfarande finns det stora problem med produktionen eftersom det tar flera år för vaniljplantorna att växa upp och mogna.

Tim McCollum är grundare av Madécasse Chocolate & Vanilla, som säljer choklad och vanilj från Madagaskar. Han menar att de höga priserna är här för att stanna.

– Vi får vänta ännu tre till fyra år tills marknaden återvänder till en hållbar nivå på cirka 1.000 kronor per kg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer