Michail Chodorkovskij lovade att inte återvända till Ryssland men också att arbeta aktivt för politiska fångar. Foto: TT

Chodorkovskij lovar att inte återvända till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Tänker varken delta i politiken eller kräva tillbaka rikedomar.

Den ryske ex-oligarken och Kremlkritikern Michail Chodorkovskij befinner sig trots benådning i exil och kan inte återvända till Ryssland. Det förklarade han själv vid en presskonferens i Berlin på söndagen, passande nog på museet över Berlinmuren.

Under presskonferensen och i flera enskilda intervjuer som publicerades samma dag gjorde Chodorkovskij klart att han hotas av skadestånd på motsvarande en halv miljard kronor om han återvänder, eftersom den ursprungliga domen mot honom från 2005 inte har upphävts.

Ej politiker

Chodorkovskij, som gick från att vara Rysslands rikaste man till att vara dess mest namnkunnige fånge, avser inte heller försöka få tillbaka de omfattande tillgångar han förlorade när han fängslades för över tio år sedan.

– Jag tänker inte delta i politiken och jag avser inte kämpa för att återvinna tillgångar, säger han.

Chodorkovskij gjorde samtidigt uttalanden som kan tolkas åt ett annat håll. Han sade bland annat att ”politisk maktkamp” inte är något för honom men att han inte skyr offentligheten och att han tänker arbeta för att politiska fångar i Ryssland ska friges.

Han uttryckte sig ironiskt om den man som såg till att sätta honom bakom lås och bom:

– Putin har sagt att han inte tänker bli en livstidspresident. Jag hoppas att han inte ändrat uppfattning.

”Han behövs”

Chodorkovskij kommenterade också läget i grannlandet Ukraina och sade att han hoppas att president Viktor Janukovytj ”följer Putins exempel” och friger oppositionsledaren Julia Tymosjenko.

Den ryska människorättsveteranen och ledaren för Helsingforskommittén Ljudmila Aleksejeva reagerade samtidigt på beskedet från Chodorkovskij att han inte kan återvända till Ryssland:

– Det är oväntat och sorgligt!

– Vårt land behöver honom, tillade hon.

Fakta: Oligarken som blev straffånge

* Michail Chodorkovskij är född den 26 juni 1963.

 * Tjänar pengar på import av falsk fransk cognac och kaféverksamhet under ekonomistudierna i Moskva under 1980-talet.

 * Startar sin förmögenhet med att grunda banken Menatep 1989. Blir snabbt en av de mäktigaste affärsmännen i det postsovjetiska Ryssland, inte minst när han 1996 köper oljebolaget Yukos.

 * Vid sekelskiftet anses han vara Rysslands rikaste man med en förmögenhet på 15 miljarder dollar.

 * Mellan 1997 och 2004 styr han Yukos.

 * I oktober 2004 grips han och anklagas för penningtvätt och andra brott sedan han kritiserat president Vladimir Putin och vädrat politiska ambitioner.

 * Döms år 2005 till åtta års fängelse. 2010 döms han för andra brott till sammanlagt 14 års fängelse.

 * Yukos försätts i konkurs redan 2007. Dess oljefält säljs i tvångsauktioner till statliga Rosneft för priser långt under marknadsvärdet.

 * Den 20 december 2013 benådas Chodorkovskij av Putin.

(TT-Ritzau)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.