Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Christoffer Wendick om Angela Merkels avtryck – och varför hon skapat en signaturpose. Foto: Reuters/AP

Så kommer världen minnas Angela Merkel

Uppdaterad
Publicerad

Hyllad av anhängare, hatad av kritiker.

Efter 16 år vid makten har har blivit dags för Europas mäktigaste kvinna att lämna sin post.

Sedan Angela Merkel tillträdde som förbundskansler den 22 november 2005 har USA och Frankrike haft fyra presidenter var, Storbritannien har haft fem premiärministrar och Italien åtta.

67-åriga Angela Merkel föddes i Hamburg men växte upp i Östtyskland. Hon har studerat kemi, blev ledamot i Förbundsdagen 1990 och partiledare 2000.

2015 utsågs hon till årets person av tidskriften Time. Förra året satte tidingen Forbes henne som etta på listan över världens mäktigaste kvinnor. 

– Det lite udda är att hon inte ger sken av att vara särskilt mäktig, snarare lågmäld, säger Christoffer Wendick, utrikesreporter.

Händer i en fyrkant

I början fick hon kritik för sitt kroppsspråk, för att hon ”flaxade” med armarna. Men det förändrades när hon började använda sin signaturposition: två händer som bildar en fyrkant framför sig.

– Jag tror att det gav henne ett lugn, säger Christoffer Wendick.

SVT:s utrikesreporter Christoffer Wendick har träffat henne flera gånger i sin tidigare roll som utrikeskorrespondent.

– Det jag slagits av är att hon är så närvarande i mötet, även med en svensk journalist som jag, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.