Parlamentsledamoten Nicholas Soames har uteslutits ur den konservativa partigruppen i det brittiska parlamentet efter 37 år som medlem. Han är barnbarn till den brittiske statsmannen Winston Churchill. Foto: Reuters/Simon Dawson

Churchills barnbarn utesluts ur konservativa partigruppen – röstade mot Johnson

Uppdaterad
Publicerad

Den konservative parlamentsledamoten Nicholas Soames får inte längre kandidera för det parti han varit medlem i de senaste 37 åren. Han gjorde uppror mot premiärminister Boris Johnson och röstade med oppositionen. Soames är barnbarn till Winston Churchill som är Johnsons stora förebild.

Nicholas Soames var en av de 21 konservativa ledamöter som gick mot partilinjen i tisdagens omröstning om brexit. Straffet blev att han inte får vara kandidat till en plats i parlamentet för det parti han varit medlem i sedan 1982. Den 73-årige politikern deklarerade att han inte hade planer på att ställa upp i nästa val.

Soames trotsade premiärministern eftersom han inte vill se ett avtalslöst brexit och beskyllde Johnson för att medvetet tvinga fram ett nyval.

Churchills barnbarn

Brittiska medier talar nu om den historiska ironin i det faktum att Soames hindras från en fortsatt politisk karriär i sitt parti. Nicholas Soames är barnbarn till berömde statsmannen och tidigare premiärministern Winston Churchill. Soames mamma Mary var den yngsta av hans fem barn.

Lady Mary Soames var yngsta dotter till Winston Churchill. Hon dog 2006, 91 år gammal. Hennes son, Nicholas Soames, har nu blivit utesluten ur det Konservativa partiet. Foto: AP/L.G.Patterson

Barnbarnet Soames gjorde en karriär som börsmäklare innan han valdes in i parlamentet 1983 där han arbetade med försvarsfrågor. Han stödde David Camerons kandidatur som partiledare och var brexitmotståndare.

Nicholas Soames har tre gånger gått emot partilinjen under sin politiska karriär. Nu trotsade han den premiärminister som hyllar hans världskände morfar.

Beundrar Churchill

Boris Johnson är en av Winston Churchills beundrare. I den biografi om Churchill som han skrev 2014 kallar han honom ”Storbritanniens störste statsman någonsin”.

Den tidigare premiärministern Sir Winston Churchill är en av Boris Johnsons stora idoler och förebilder. Foto: Wikimedia commons/Yousuf Karsh

Soames levde i skuggan av sin berömda släkting och nådde aldrig de absoluta höjderna i brittisk politik.

Omedveten om storheten

En anekdot som cirkulerar i medierna handlar om den lille fem-årige pojken Nicholas som omedveten om Sir Winstons storhet ställde frågan till sin morfar:

– Morfar, är det sant att du är världens mäktigaste man?

Churchill ska ha svarat:

– Ja, men försvinn härifrån nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.