Labourledaren Jeremy Corbyn och premiärminister Boris Johnson hade en hård ordväxling i det brittiska underhuset. Foto: AFP/TT

Kamp om nyval och brexit i London

Uppdaterad
Publicerad

Striden går vidare i det brittiska parlamentet där oppositionen under onsdagen hoppas driva igenom en lag som sätter stopp för en avtalslös brexit. Premiärminister Boris Johnson slog tillbaka genom att föreslå nyval – men lär få vänta på ett ja.

Under en utfrågning i det brittiska parlamentet, dagen efter det svidande nederlaget, utmanade premiärminister Boris Johnson Labourledaren Jeremy Corbyn att gå med på att ett nyval ska hållas den 15 oktober.

– Den här regeringen ska ta det här landet ut ur EU den 31 oktober, och det finns bara en sak som står i vägen för oss, det är kapitulationsförslaget som nu föreslås av oppositionsledaren, sade Johnson i parlamentet.

Tonen var hård och med ”kapitulation” syftar premiärministern på det förslag från Labour som söker stoppa att Storbritannien kraschar ut ur EU utan avtal.

– Jag uppmanar oppositionens ledare att, om förslaget går igenom, ge medborgarna en möjlighet att ge sin syn på vad han föreslår ska läggas fram i deras namn genom ett val den 15 oktober, fortsatte Johnson.

Det mesta tyder dock på att Johnson inte redan i dag kan räkna in den tvåtredjedelsmajoritet som krävs för att hålla val i oktober.

”Betydande framsteg i förhandlingarna”

På onsdagen reste även den brittiske brexitförhandlaren David Frost tillbaka till Bryssel för överläggningar. Men han väntas inte ha några nya idéer med sig rörande den infekterade så kallade backstop-frågan, som rör gränsen mot Irland, enligt uppgifter från diplomater till nyhetsbyrån Reuters.

Men under frågestunden i parlamentet sade premiärminister Boris Johnson att det sker ”betydande framsteg” i hans förhandlingar om ett utträdesavtal med EU, men lade till att det inte bör göras i det offentliga.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn kallade å sin sida förhandlingarna en ”bluff” och påstår att Johnson är desperat och bara försöker få tiden att gå.

– Han har ingen plan att nå ett nytt avtal, ingen auktoritet och ingen majoritet, sade Corbyn.

Labour, som ligger dåligt till i väljaropinionen, tänker inte säga ja till nyval förrän man fått garantier för att valdagen inte flyttas i efterhand – så att Storbritannien redan hunnit lämna EU när väljarna får säga sitt. I praktiken vill Labour förvandla valet till en ny folkomröstning.

”Rebeller” kastas ut

Samtidigt kokar det inom det konservativa Tory-partiet efter regeringens nederlag på tisdagen. De 21 Tory-ledamöter som röstade emot premiärminister Boris Johnsons linje i går kommer att kastas ut ur partiets grupp i underhuset och påtvingas rollen som politiska vildar.

Bland dessa 21 finns 71-årige Nicholas Soames, ironiskt nog dotterson till Boris Johnsons idol Winston Churchill. Dessutom 79-årige Ken Clarke, den ledamot som suttit längst i underhuset, samt exfinansminister Philip Hammond.

  • Kl 13: premiärministerns frågestund i underhuset
  • Kl 16: oppositionen drar igång sin stoppa no deal-process.
  • Kl 18: första omröstning om ovanstående
  • Kl 20: nästa omröstning, troligen med diverse tilläggsförslag
  • Kl 22: motion om nyval – följt av omröstning

Källa: Politico Europe

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer