SVT:s Europakorrespondent: Nu tar parlamentet kontrollen

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer brittiska parlamentet försöka förbjuda ett avtalslöst brexit. Detta efter att Boris Johnsons förlorat tisdagskvällens brexit-omröstning. Idag förväntas han därför att begära nyval.

– Ett stort nederlag för Johnson, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick har följt debatten på plats i London. Han ser nu framför sig en lika politiskt händelserik dag under onsdagen.

– Den handlar om att parlamentet igår gick emot regeringen för att försöka ta över kontrollen över dagordningen idag, säger Christoffer Wendick och fortsätter:

– Innan parlamentet samlas får vi höra om Boris Johnson ska utannonsera något redan på förmiddagen.

– Han kommer så klart att kommentera omröstningen som har gått emot honom och hans regering. Sedan kommer parlamentet att ha kontrollen under eftermiddagen och kommer då försöka lägga fram ett lagförslag som ska förbjuda att Storbritannien kraschar ut ur EU utan ett avtal.

Väntas rösta ja även idag

Tisdagens omröstning innebär inte per automatik att Storbritannien nu ska be om ett förlängt brexit – men Wendick konstaterar att det skulle förvåna om inte det blev utgången.

Hur Boris Johnson svarar på det som hänt är oklart. Han väntas redan under onsdagsförmiddagen att försöka utlysa nyval. Men det är oklart om det kommer lyckas. I så fall behöver två tredjedelar av parlamentet rösta för det.

– Labour har pratat i ett par år om att det krävs ett nyval för att få ordning på brexit och som kan driva fram ett mjukare brexit än det Tories har velat ha. Men i själva verket tvekar Labour-partiet. Det verkar inte som att de är beredda att gå med på Boris Johnsons nyval om det skulle vara ett som sker före brexitdatumet 31 oktober.

Han fortsätter:

– Det som är viktigast för Labour just nu är att säkra att landet inte störtar ut ur EU utan ett avtal. Labour har landat i att man vill ha ett EU-utträde som är mjukare. Det vill de säkra först och främst. Ett nyval är steg två.

Vad har det kommit för reaktioner från EU-håll?

– Jag har inte sett någon officiell reaktion på detta än, säger Christoffer Wendick.

Han konstaterar att det antagligen inte är så mycket för EU att göra än att vänta och se vad som händer efter dagens omröstningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.