Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den konservative ledamoten Philip Lee (höger) hoppar av sitt parti och går över till Liberaldemokraterna. Därmed förlorar Boris Johnson (vänster), Storbritanniens premiärminister, sin majoritet. Arkivbilder. Foto: Matt Dunham/AP/TT, ISABEL INFANTES/AFP/TT

Boris Johnson förlorar majoritet när Toryledamot byter parti

Uppdaterad
Publicerad

Den konservative ledamoten Philip Lee hoppar av sitt parti och går över till Liberaldemokraterna. Premiärminister Boris Johnson förlorade därmed majoriteten i parlamentet inför kvällens ödesomröstning.

Det var mitt under att premiärministern talade i underhuset på tisdageftermiddagen som Philip Lee ställde sig upp från sin plats och satte sig med Liberaldemokraterna.

I ett uttalande, som bland annat The Guardian har publicerat, förklarar Lee varför han lämnar det konservativa partiet.

”Den här konservativa regeringen går aggressivt vidare med en skadlig brexit. Den utsätter människors liv och uppehällen för en onödig risk och äventyrar Storbritanniens integritet, står det bland annat i Lees uttalande.

Partiets ledare Jo Swinson välkomnar Lee.

”Jag är förtjust över att kunna välkomna Philip. Han för med sig nästan tio år av parlamentarisk erfarenhet och årtionden av professionell expertkunskap”, säger Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson i ett uttalande, enligt The Guardian.

Konservativa förlorar majoritet

Lees avhopp innebär att Konservativa partiet nu endast har givet stöd av 309 egna medlemmar plus 10 från nordirländska unionistpartiet DUP – sammanlagt 319.

Största oppositionspartiet Labour står på 247 mandat mot 35 för Skotska Nationalistpartiet och 15 för Liberaldemokraterna.

Lägger man till samtliga mindre partier och oberoende ledamöter når de potentiella motståndarna upp till totalt 322 mandat.

Johnson: Vi gör framsteg

Premiärminister Johnson talar samtidigt vidare om att genomföra brexit.

– Nu får det vara nog. Landet vill att det här görs nu. Jag är övertygad om att vi kommer att ordna ett avtal, men oavsett det så kommer vi att lämna den 31 oktober, säger Johnson i parlamentet.

Johnson betonar samtidigt att han vill ha ett utträdesavtal med EU.

– Det är helt fel att säga att vi inte gör framsteg. Och anledningen till det är att alla kan se att den här regeringen menar allvar, säger Johnson i parlamentet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet