Foto: TT

CIA:s hackning avslöjad av Wikileaks

Uppdaterad
Publicerad

CIA kan läsa dina krypterade meddelanden, hacka din telefon samt bugga din smarta TV så att de kan smyglyssna på vad som händer i rummet. Organisationen Wikileaks lovar i dag att avslöja underrättelsetjänstens avancerade metoder för cyberkrig. Men ingen vet om de läckta dokumenten är äkta.

Visselblåsarorganisationen Wikileaks  avslöjar i dag  innehållet från tusentals dokument som påstås avslöja hur det amerikanska spion- och underrättelseorganet CIA använder sig av hackning för att för att ta sig in i mobiltelefoner, datorer och internet-tv.  Bland annat med hjälp av avancerad mjukvara.

Smugglats från högkvarteret

Det första publiceringen uppgår enligt Wikileaks till mer än 8.700 sidor hemliga dokument som smugglats ut från CIA:s högkvarter i Langley, Virginia där man ägnar sig åt underrättelseverksamhet om cyberhot. Enligt visselblåsarna det första i en serie släpp som organisationen planerar om CIA:s hemliga hackningsverksamhet. 

I nuläget är det omöjligt att verifiera att de läckta dokumenten verkligen är äkta. Ingen förväntar sig heller att en topphemlig underrättelsetjänst självmant kommer att bekräfta att man blivit bestulen.   

– Vi kommenterar inte autenciteten eller innehållet i påstådda underrättelsehandlingar, skriver CIA:s talesperson Jonathan Liu i ett skriftligt uttalande.  

Inte heller Vita husets talesperson Sean Spicer vill kommentera läckan, men anonyma experter på cybersäkerhet säger till såväl Ruters och AP att de bedömer att de kommer från CIA. 

Hemlighåller detaljerna

Wikileaks har inte släppt de påstådda hackerverktygen i sig utan uppger att de väntar tills de vet mer om hur de ska analyseras och hanteras. Visselblåsarorganisationen hävdar dock att uppgifterna man nu kunnat lägga vantarna på är ännu hetare stoff än de som den numera landsflyktige CIA-medarbetaren Edward Snowden läckte i juni 2013. 

Enligt ett pressmeddelande från Wikileaks  handlar det bland annat om topphemlig kod som spionorganisationen använder sig av när man stjäl information från andra stater och utländska företag.  Hur CIA kan ta sig in i och läsa krypterade meddelandetjänster som Signal, Whatsapp och Telegram. 

Fjärrstyrd avlyssning

CIA sägs även ha metoder för att utnyttja säkerhetsbrister i den hemelektronik som används av miljarder människor jorden runt. Wikileaks säger sig även veta hur myndighetens agenter går till väga när de via nätet tar sig in i bland annat smarta telefoner, routrar, datorer och tv-apparater för att fjärrstyra dem för hemlig avlyssning.  

Även metoder för att hacka produkter från såväl Apple som Google, Microsoft och Samsung påstås vara beskrivna i de tusentals dokumenten.  

Enligt Washington Post innebär läckan – om den verkligen är korrekt – att de allra hemligaste cybervapnen som över huvud taget finns i USA:s arsenal riskerar att bli avslöjade. 

Enligt Reuters förnekar USA:s myndigheter någon som helst kännedom om varifrån CIA-dokumenten läckts. En anonym tjänsteman säger sig inte heller ha hört talas om några pågående utredningar för att lokalisera källan. 

Läckan överraskar – inte metoderna

Mikko Hyppönen, forskningschef på datasäkerhetsföretaget F-Secure, är inte överraskad över CIA:s metoder. Han reagerar på läckans omfattning.

– Frågan är vem det är som släppt dokumenten till Wikileaks och hur det har gått till. Är det ryssarna eller en CIA-anställd? Vi vet ännu inte svaret och inte heller på frågan varför det läcker just nu.

Hjälpte Trump vinna valet

Wikileaks, som för några år sedan betraktades som en obekväm nagel i ögat på amerikanska hök-intressen, blev under det amerikanska presidentvalet en viktig leverantör av anti-Clinton-material. Bland annat publicerade man hackad e-post som visade hur högt uppsatta medarbetare i Clintons stab genom otillbörliga påtryckningar försökte styra valprocessen.

Enligt flera amerikanska myndigheter - bland annat CIA - hjälpte Wikileaks till att sprida vidare hemlig information som ryska hackare stulit. Nu riskerar CIA att själva hamna på de anklagades bänk, misstänkta för cyberverksamhet av det mer tveksamma slaget. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.