al-Qaidaledaren Usama bin Ladin och ett ansökningsformulär för att gå med i terrororganisationen översatt till engelska, som släpptes vid ett tidigare tillfälle. Foto: TT

CIA släpper nya dokument från al-Qaida-ledaren Usama bin Ladins dator

Uppdaterad
Publicerad

al-Qaida-ledarens personliga dagbok, tecknade barnfilmer och instruktioner för att virka korgar. Det hittades i Usama bin Ladins dator när han sköts ihjäl av amerikanska soldater.

Nu offentliggör CIA hundratusentals nya dokument.

I samband med räden i Abbottabad i Pakistan den 2 maj 2011, då al-Qaida-ledaren dödades av ett amerikanskt specialförband, omhändertogs hans dator.

Nu har CIA för fjärde gången släppt en rad dokument från hårddisken. Det rör sig om nästan 470.000 filer, varav 18.000 dokument, 79.000 ljudfiler och bilder samt över 10.000 filmer, uppger BBC och Reuters.

En bröllopsvideo

Den största delen av materialet har att göra med al-Qaida-ledarens terroroperationer, men det finns även dokument av en helt annan karaktär, som instruktioner om hur man virkar strumpor, fjärilar och korgar, skriver The Independent.

Bland filmerna finns ett klipp från bin Ladins förmodade favoritson Hamzas bröllop, som verkar vara filmat i Iran. Hamza har nämnts som en möjlig efterträdare till bin Ladin. Dessutom finns en rad tecknade filmer, som Bilar, Lilla kycklingen och Antz. bin Ladin hade även tre dokumentärer om sig själv på datorn och ska ha lagt ned tid på att försöka förstå USA:s strategi i Afganistan.

Strax innan bin Ladin dödades skrev han i sin dagbok att en resa till Storbritannien som tonåring, då han bland annat besökte Shakespears födelseplats, övertygade honom om att västvärlden var depraverad, skriver The Guardian.

Ledare fram till sin död

Dokumenten visar att bin Ladin var ledare för al-Qaida ända fram till sin död och att han stod i regelbunden kontakt med sina underordnade runt om i världen.

– Dagens släpp av återställda al-Qaida-brev, filmer, ljudfiler och annat material ger det amerikanska folket möjlighet att att få nya insikter i den här terrororganisationens planer och verksamhet, säger CIA-chefen Mike Pompeo.

Men det finns fortfarande dokument som hålls hemliga av olika skäl, som att de bedöms kunna skada USA:s säkerhet, är skadade eller pornografiska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.